Unul dintre personajele lui Hans Christian Andersen spunea la un moment dat: “Sunt norvegian. Şi cu asta cred că am spus tot. Sunt neclintit asemeni munţilor străvechi ai Norvegiei.” Norvegia sau Regatul Norvegiei, cea mai prosperă ţară a continentului, este împărţită în 19 districte şi se află în vestul Peninsulei Scandinave între Oceanul Atlantic, Oceanul Arctic (Marea Barents şi Marea Norvegiei), Federația Rusă, Finlanda şi Suedia.
Dacă eşti pasionat de vacanţele în locuri cu adevărat speciale, diferite de ceea ce ai văzut până acum, îţi recomand Norvegia, ţara în care ospitalitatea este la ea acasă. Este renumit gestul impresionant pe care l-a făcut un norvegian în faţa unui turist străin. Întâmplarea a făcut ca turistul nostru să participe la o nuntă unde toţi invitaţii erau norvegieni. Când a venit momentul ca tatăl miresei să-şi conducă fiica la altar, acesta şi-a ţinut discursul în limba engleză, gest prin care i-a impresionat pe toţi cei prezenţi.
Nu aveţi cum să vă plictisiţi odată ce aţi ajuns în Norvegia. Teritoriul ţării este străbătut de Alpii Scandinavici şi numeroase lacuri, dintre care amintim Hornindalsvatnet, cel mai adânc lac din Europa. Legea accesului la mediul înconjurător natural garantează fiecărui turist dreptul de a vizita orice zonă, indiferent că vorbim că păduri, munţi sau chiar zonele sălbatice. Cei care doresc să facă popasuri au la dispoziţie campingurile special amenajate.
În Norvegia găsim cel mai mare număr de tuneluri din Europa, ceea ce a dus la dispariţia serpentinelor. Indiferent unde vrei să ajungi, acum este mult mai uşor. Fie foloseşti aceste tuneluri, fie mergi cu bacul.
Turiştii mai îndrăzneţi care vor să înnopteze în sălbăticie trebuie să aibă la ei hărţi detaliate pe care le pot lua de la Asociaţia de Turism Montan şi să ţină cont de regula locurilor: corturile se pun la cel puţin 150 de metri distanţă de cea mai apropiată locuinţă.
Cazarea în Norvegia
Atunci când îţi planifici vacanţa în Norvegia nu trebuie să îţi faci griji în privinţa cazării. Există oferte pentru fiecare buzunar, aşa că poţi face o mică nebunie şi să pleci pur şi simplu la drum, fără rezervare. Odată ajuns în Norvegia, în funcţie de bugetul planificat pentru această călătorie, te poţi caza la un hotel de lux, la o pensiune mai modestă sau poţi alege cabanele în mijlocul naturii.
Ce puteţi mânca în Norvegia
Norvegienii sunt renumiţi pentru alimentaţia sănătoasă şi echilibrată. Micul dejun se numeşte Frokost şi este cea mai bogată masă a zilei. Veţi fi serviţi cu caşcaval, brânză, cârnaţi, somon marinat, hering, pâine de-a casei şi nelipsita cafea. La prânz puteţi mânca chiftele din peşte, friptură marinată în bere sau creveţi. Norvegienii mănâncă destul de puţin la prânz, în schimb sunt mari consumatori de cafea. La cină puteţi alege un aperitiv uşor sau puteţi servi un ceai cald cu biscuiţi crocanţi.
Dacă ajungeţi toamna prin aceste locuri, veţi avea ocazia să gustaţi din delicatesurile cu fructe de mare, fazan sau antricotul de elan cu garnitură de ciuperci.
Cum ne putem distra
Pentru cei care iubesc viaţa de noapte există câteva cluburi, iar la Oslo vin destul de des vedete internaţionale consacrate în lumea muzicii şi susţin spectacole incendiare. Cei care nu preferă distracţia în cluburi îşi pot petrece după-amiază într-un mod relaxant şi extrem de plăcut. Se pot plimba cu barca sau caiacul, pot pescui, înota, pot lua parte la competiţiile de ciclism, pot călări, juca golf sau se pot înscrie la ceea ce este considerat principalul sport din Norvegia: schiatul.
Cea mai inedită experienţă pe care o pot trăi turiştii care ajung în Norvegia este, de departe, excursia pe gheţari. Este un adevărat test de adrenalină şi nu oricine se poate înscrie într-o astfel de excursie.