Ne-am propus ca până în ziua de Ajun să vă oferim în fiecare zi câteva dintre tradițiile și obiceiurile cu care este întâmpinat Crăciunul în lume. Astăzi vom trece în revistă trei dintre cele mai importante țări din Asia, un loc unde sărbătorile de final de an au o ușor altă semnificație decât v-ați fi așteptat.
Crăciunul printre chinezi
În China doar un foarte mic procent din locuitori sunt creștini ceea ce face ca sărbătoarea Crăciunului să fie relativ trecută cu vederea. Totuși, în marile orașe, unde există un contact destul de important cu occidentul creștin, tradițiile de sfârșit de an sunt oarecum respectate, chiar dacă totul este mai degrabă o manifestare formală.
Deci dacă călătoriți de Crăciun în China, este foarte posibil ca în Beijing sau în marile orașe să întâlniți luminițe de Crăciun, brazi frumos ornați sau copii colindători, deși cântecele sunt învățate pe de rost, fără ca vreunul dintre cei mici să știe ce înseamnă Jingle Bells sau Santa Claus.
Printre tradițiile de Crăciun din China se numără și oferirea de mere învelite în hârtie colorată. Acest obicei are o explicație destul de interesantă pentru că Ajunul Crăciunului în chineză se numește Ping An Ye iar denumirea merelor este Ping Guo, o analogie destul de evidentă.
Taiwan și micile tradiții de Crăciun
Deși este considerat de China ca făcând parte din granițele sale, Taiwan-ul este recunoscut ca stat independent iar aici există puțin mai mulți creștini decât în alte părți ale Asiei (circa 5% din locuitori). În orice caz, în preajma sfârșitului de an vor exista numeroase magazine care să vândă produse legate de Crăciun iar copii din Taiwan știu chiar și colinde.
Un aspect oarecum amuzant este că în Taiwan, la final de an căciulițele de moș sunt un accesoriu foarte popular fiind purtat atât de localnici cât și de patronii și angajații magazinelor din Taiwan.
Crăciunul în Lume: Japonia
Crăciunul în Japonia este o oportunitate excelentă de a admira această țară ordonată, curată și hipertehnologizată. Desigur, majoritatea japonezilor nu sunt creștini, așa că relevanța Crăciunului din punct de vedere spiritual este aproape nulă aici, însă asta nu înseamnă nici pe departe că ziua de 25 decembrie trece neremarcată.
Deși nu este o sărbătoare națională, Japonia își aduce aminte în fiecare an de Crăciun. În Țara Soarelui Răsare, acesta este un moment excelent pentru răspândirea bucuriei între prieteni iar Ajunul este un considerat un moment romantic în care cuplurile își petrec timpul împreună și fac schimb de cadouri. Din pulte puncte de vedere, aproape că seamănă cu un Valentine’s Day european dacă nu chiar mai mult.
Crăciunul în lume se sărbătorește în multe feluri, dar în Japonia, lucrurile sunt chiar interesante. Aici nu avem unul ci doi aducători de cadouri. Mai întâi este Moșul (Santa San) iar mai apoi este și Hoteiosho, un zeu japonez aducător de noroc din credința budistă.
Iar dacă vă întrebați ce se mănâncă în această perioadă, răspunsul este simplu: pui prăjit. Asta este perioada în care magazinele precum KFC pur și simplu au de lucru de dimineața până seara. Iar pentru seara de Crăciun, japonezii gătesc un fel de chec decorat cu căpșuni și frișcă.