Preikestolen, platoul de piatră al Norvegiei

Preikestolen, platoul de piatră al Norvegiei

Preikestolen, Norvegia.
Preikestolen, Norvegia.

Preikestolen este o stâncă masivă cu o înălţime de 604 metri situată în regiunea Forsand, Norvegia. Partea superioară a ineditei formaţiuni are o suprafaţă neregulată cu o dimensiune aproximativă de 25 metri pătraţi. Preikestolen este una dintre cele mai renumite atracţii naturale ale Norvegiei, fiind vizitată, anual de aproximativ 200 000 de turişti din toate colţurile lumii.

Preikestolen, Norvegia
Preikestolen, Norvegia

Roca Preikestolen s-a format cu 10 000 de ani în urmă, în perioada epocii de gheaţă. Gheţarii ar fi ajuns la marginea stâncii, apele  au pătruns în fisurile acesteia transportând fel de fel de minerale şi sedimente care s-au depus şi au format minunăţia de astăzi. Chiar şi acum există o crăpătură adâncă de-a lungul platoului şi pare că Preikestolen va cădea în orice moment. Geologii asigră că acest fapt nu se va întâmpla prea curând şi confirmă siguranţa platoului.

Preikestolen, Norvegia
Preikestolen, Norvegia

Cel mai apropiat oraş este Rogaland aflat la o distanţă de 25 de kilometri de Preikestolen. Transportul până la deosebita formaţiunea se realizează fie cu feribotul sau cu maşina. În ambele cazuri traseul are o durată de aproximativ o oră, iar călătoria este plăcută deoarece traversează o varietate de perisaje montane.

Preikestolen, Norvegia
Preikestolen, Norvegia

Pentru a urca la Preikestolen este necesar să vă rezervaţi undeva la 2 ore pentru că pe alocuri traseul este deosebit de abrupt şi necesită efort. Totul depinde de pregătirea fizică şi de energia de care dispuneţi în acel moment. În timpul sezoanelor de iarnă şi primăvară nu este permisă străbaterea traseului până pe platoul superior din cauza gheţii şi ploilor care pot provoca accidente nefericite. Cea mai bună perioadă pentru această excursie pe jos este din luna aprilie până în octombrie, când roca este uscată şi nu pune dificultăţi majore. Chiar şi aşa, este recomandat să purtaţi încălţăminte solidă şi să aveţi unelte de ploaie, chiar dacă prognoza meteo nu prevede aceste fenomene.

Preikestolen, Norvegia
Preikestolen, Norvegia

De-a lungul anilor, traseul spre Preikestolen s-a dovedit a fi sigur şi nu au existat decese accidentale. Totuşi, se pare că au existat destule sinucideri sau tentative de suicid stopate la timp. De exemplu, o femeie din Austria şi un bărbat de origine norvegiană s-au sinucis în anul 2000, în acelaşi timp, aruncându-se în gol de pe Preikestolen. Cercetările conversaţiilor personale au scos la iveală motivele dublului suicid. Cei doi se cunoscuseră pe internet şi au făcut un pact prin care şi-au promis că dacă se vor întâlni vreodată, acela va fi momentul în care îşi vor lua vieţile. Acesta este probabil cel mai şocant caz care a rămas şi va rămâne pentru totdeauna în istoria Preikestolen.

Preikestolen, Norvegia
Preikestolen, Norvegia

Autorităţile nu au ajuns la o concluzie cu privire la extra-măsuri de protecţie a turiştilor. A existat un proiect, la un moment dat, prin care se dorea ca uriaşa stâncă să fie acoperită cu plase de protecţie. Dar proiectul nu a fost validat din cauza faptului că ar fi distrus aspectul formaţiunii şi ar fi putut încuraja diverse sporturi extreme, cum ar fi alpinismul pe gardul de protecţie.

Aşadar, Preikestolen este o rocă simplă dar care exercită atracţii nebănuite asupra turiştilor. Platoul superior oferă o privelişte deosebită, iar acesta ar putea fi un alt motiv pentru care excursionişti din toată lumea ajung la Preikestolen.