Plaja Navagio, frumusețe la superlativ

Plaja Navagio, frumusețe la superlativ

Apus de soare dincolo de plaja Navagio
Apus de soare dincolo de plaja Navagio

Plaja Navagio este una dintre cele mai apreciate plaje de pe teritoriul grecesc chiar dacă este printre cele mai retrase din lume. Și asta nu este o glumă având în vedere că aici se poate ajunge doar cu barca sau vaporul iar culmile ce o înconjoară sunt atât de abrupte încât nimeni nu le poate escalada. Dar plaja Navagio mai are o atracție cel puțin la fel de surprinzătoare: o epavă.

Vasele vin până la țărm
Vasele vin până la țărm

Dacă ajungeți în insula Zakynthos este imposibil să nu aflați de plaja Navagio. De altfel, aceasta din urmă chiar a fost numită odată drept cea mai frumoasă plajă din lume. Și ce poți să spui mai mult atunci când vezi un petic de pământ acoperit cu cel mai fin nisip și înconjurat din trei părți de culmi înalte aproape complet verticale iar cea de-a patra de o mare atât de albastră că zici că ai ajuns în Caraibe.

Misterioasa epavă de pe plaja Navagio

Situată într-un mic golfuleț din partea de Nord-Vest a insulei, plaja Navagio mai are un motiv pentru care a devenit atât de cunoscută. În mijlocul ei, parcă aruncată de vreo furtună incredibil de puternică, se află o epavă. Da, o epavă în toată puterea cuvântului, ce ruginește acolo de ani de zile iar povestea ei este chiar interesantă.

Plaja Navagio și împrejurimile
Plaja Navagio și împrejurimile

Construită în Marea Britanie în a doua jumătate a anilor 30, nava a schimbat mai mulți proprietari până când în anii 60 ajunge în proprietatea unor armatori greci. După ce a fost din nou revândută în 1975 către alt proprietar grec, vasul, redenumit acum Panagiotis, a început să facă contrabandă cu țigări și băutură din Turcia, o practică destul de întâlnită pe atunci.

Dar de aici istoria modului în care Panagiotis a ajuns pe plaja Navagio începe să se întrepătrundă cu folclorul local. Însă cea mai vehiculată variantă este că micul vapor a fost suprins de marina Grecească în timp ce realiza un transport și în încercarea de a scăpa a naufragiat în micul golf de aici. Și tot din folclorul local mai aflăm că după naufragiu, epava a fost golită de toată marfa ei, așa că vreme de vreo patru ani, nimeni nu a mai cumpărat țigări și alcool pe insula Zakynthos…oare de ce?

Întregul golfuleț se bucură de o apă puțin adâncă și foarte liniștită
Întregul golfuleț se bucură de o apă puțin adâncă și foarte liniștită

De fapt, chiar și plaja Navagio și-a tras numele din această întâmplare, deoarece Navagio înseamnă epavă iar numele micului petec de nisip s-ar traduce prin Plaja Epavei sau, așa cum unora le mai place să-i spună, Golful Contrabandiștilor. Căci înainte de eșuarea vasului Panagiotis aici, locul se nume Agios Georgios, un nume cel puțin la fel de demn pentru această frumoasă locație.

Zilnic aici vin zeci de vase de toate mărimile care aduc turiști curioși și dornici de explorare. În general se fac tururi organizate cu ajutorul unor vase ce pot ajunge până aproape de plaja Navagio, însă la nevoie există suficienți proprietari de bărci și bărcuțe care sunt dispuși – contra unui tarif modic – să ducă turiștii în acest loc de o frumusețe unică.

Delfini, unul dintre vasele ce aduc regulat turiștii pe plaja Navagio
Delfini, unul dintre vasele ce aduc regulat turiștii pe plaja Navagio