Este o formaţiune din gresie naturală, localizată în partea centrală a Australiei. Cel mai apropiat oraş de impresionanta rocă este Alice Springs aflat la 335 de kilometri distanţă. Uluru este unul dintre reperele naturale ale Australiei şi se încadrează perfect în peisajele specifice ale acesteia.
Uluru are o circumferinţă totală de 9,4 kilometri şi o înălţime de aproape 350 de metri. Ca şi aspect, roca poate fi asemănată cu o insulă sau cu un deal proeminent înconjurată de relief plat, erodat de regiunea fierbinte şi uscată a Australiei. Omogenitatea este caracteristica remarcabilă ce descrie perfect formaţiunea Uluru, pe suprafaţa sa nu exsistă crăpături majore. Acest fapt a contribuit la supravieţuirea sa în timp, rocile din jur au dispărut sub procesul rapid de erodare.
Compoziţia rocii Uluru este predominată de gresie completată de o mare varietate de conglomerate, printre care feldspat, cuarţ şi minerale. Spectaculos este faptul că uneori formaţiunea este colorată în gri, iar când mineralele intră în proces de oxidare devine orange sau chiar de un roşu ruginiu.
Formarea rocii datează din Era Paleozoică, iar descoperirile arheologice indică faptul că oamenii s-au stabilit în zonă cu 10 000 de ani în urmă. Primii exploratori europeni ai regiunii au fost Ernest Gilles şi William Gosse care au ajuns la Uluru în 1870. Mai târziu, păstorii încearcă se se stabilească în regiunea rocii cu scopul de a creşte oi, dar acest lucru a fost imposibil din cauza uscăciunii terenurilor.
Primii turişti au ajuns în zona Uluru încă din 1936 fapt care sugerează că renumele său a depăşit destul repede graniţele Australiei. Datorită acestui fapt, zona pustie se amenajează cât de cât pentru a facilita accesul turistic. Astfel se delimitează căi rutiere şi mult mai târziu se amenajează un spaţiu pentru aterizarea elicopterelor.
Astăzi, Uluru face parte din categoria celor mai râvnite destinaţii turistice aflate în sălbăticie. Anual, peste un milion de turişti străini, de pretutindeni, vizitează Uluru. Cea mai populară activitate pentru excursionişti este aceea de a escalada roca Uluru, deşi terenul abrupt pune dificultăţi. Nu este recomandat să urcaţi pe Uluru dacă aveţi teamă de înălţime, deoarece vântul în combinaţie cu strările de ameţeală nu au deznodământ plăcut.
Locuitorii din zonă poartă numele de Anangu, iar roca Uluru este un element sacru pentru aceştia. Nu este de mirare ca ei să stea în împrejurmile rocii şi să vă povestească câte ceva despre despre regiune sau despre semnificaţia spirituală a rocii uriaşe. De asemeni, ei sunt împotriva alpinismului pe Uluru, pe motiv că un obiect sacru nu poate fi călcat în picioare. Este posibil să vă roage să nu urcaţi pe stâncă, dar dacă totuşi vă hotărâţi să o faceţi trebuie să ştiţi că în nici un caz nu devin violenţi. În ultimii ani au existat numeroase proiecte de lege formulate pentru a interzice alpinismul pe Uluru, însă până în prezent nu s-a luat o decizie în acest sens.
Un alt punct de atracţie al regiunii Uluru îl reprezintă fauna zonei. În timpul petrecut în Uluru, este posibil să vă întâlniţi cu numeroase animale spectaculoase. Cel mai frecvent întâlnite sunt: cămile, vulpi, emu, şopârle şi multe altele. În zonă se practică explorarea zonei pe cămile.
Aşadar, roca Uluru este o structură deosebită, iar ciudăţenia sa este factorul care atrage turişti din întreaga lume. Uluru este o formaţiune cu semnificaţii istorice, culturale dar şi religioase.