Ne-am gândit să vă prezentăm azi un top cu cele mai frumoase peșteri din lume. Nu toate, căci desigur există mult prea multe pe întinsul acestui pământ pentru a le putea include într-un singur top și la fel de sigur este că s-ar putea să nu fiți de aceeași părere cu noi. De aceea nu am numerotat aceste locații ci ne-am mulțumit să le enumerăm, lăsându-vă pe voi să alegeți care este cea mai frumoasă dintre toate.

Cristalele de mină
Cristalele de mină

Am inclus în top 7 cele mai frumoase peșteri, locații de pe aproape toate continentele și am mers până acolo încât să aducem aici chiar și un canion, chiar dacă acesta nu s-ar califica neapărat ca peșteră. Însă frumusețea sa și pereții înguști, asemenea unei peșteri, l-au făcut un contracandidat serios.

Cele mai frumoase peșteri din lume

Modelate de foc, apă sau vânt, aceste grote se găsesc în  cele mai surprinzătoare locuri de pe pământ și veți descoperi nu numai că frumusețea lor nu are egal dar și că natura poate acționa în moduri de-a dreptul suprinzătoare, depășind cu mult ceea ce puterea omului și a utilajelor ar putea face vreodată. Prin urmare pregătiți-vă pentru o călătorie extraordinară printre cele mai frumoase peșteri din lume.

Antelope Canyon, priviți dimensiunile un om în raport cu cele ale structurii de piatră
Antelope Canyon, priviți dimensiunile un om în raport cu cele ale structurii de piatră

Antelope Canyon

Acest loc extraordinar nu este nici pe departe opera unei armate de artiști ci doar ceea ce a rezultat din mii și mii de ani de eroziune. Vântul a sculptat iar apa a rotunjit aceste stânci, scoțând la iveală culorile și formele care astăzi fascinează. Totuși atenție, pe cât de frumoase sunt aceste locuri, pe atât de periculoase pot deveni ele în sezonul musonului.

Valuri de piatră în Antelope Canyon
Valuri de piatră în Antelope Canyon

Ca din senin, canionul se poate umple cu apă și nu puțini au fost turiștii spulberați de valurile venite de la zeci de kilometri distanță, căci aici, pereții înguști ai canionului permit apei adunate de la ploile căzute la mare distanță, să se adune și să se transforme într-un șuvoi extrem de rapid.

Peștera de Gheață de lângă vulcanul Mutnovsky

Această Peșteră de Gheață este fără îndoială demnă să fie introdusă în topul nostru cu cele mai mai frumoase peșteri din lume. Peisajul fantastic de aici este generat de activitatea vulcanică din zonă. Mai exact, acest gen de peșteri de gheață se formează în Rusia, doar lângă vucanul Mutnovsky.

Peștera de Gheață de lângă vulcanul Mutnovsky
Peștera de Gheață de lângă vulcanul Mutnovsky

Aici, datorită unor mici fisuri în structura vulcanului activ, gazele fierbinți sau aer la temperaturi foarte mari, sunt eliberate în ghețar, provocând topirea gheții și realizarea acestor forme extraordinare. Imaginile surprinse aici pot fi de-a dreptul incredibile și o simplă sursă de lumină poate transforma întreaga zonă în ceva magic.

Lumina se reflectă spectaculos în această peșteră de gheață
Lumina se reflectă spectaculos în această peșteră de gheață

Peștera de Cristal

Este absolut remarcabil ce poate face natura dacă o lași suficient de mult timp de capul ei. Peștera de Cristal din Mexic este un asemenea exemplu. Mina Naica era cunoscută pentru exploatațiile de argint și plumb de aici. Însă în 1985 totul s-a schimbat atunci când a fost găsită una dintre cele mai frumoase peșteri din lume. Aici, peste 170 de obeliscuri de cristal și multe alte cristale mai mărunte formează o imagine de vis.

Mina Naica în timpul explorării ei

Ele s-au format dintr-o combinație de căldură vulcanică, apă și minerale. Însă în ciuda aspectului, condițiile din Peștera de Cristal nu sunt tocmai bune pentru om: peste 45 de grade Celsius și o umiditate ce se duce spre 100% fac ca aici să poată intra doar un mic număr de oameni dotați cu costume speciale și măști ce pompează aer rece.

Ghețarul Vatnajokull

Islanda este țara gheții dar chiar și aici se mai pot găsi lucruri care să surprindă. Peștera din ghețarul Vatnajokull este o extraordinară sculptură în apă înghețată, realizată în cel mai mare ghețar din Europa.

Vatnajokull, peștera din ghețar
Vatnajokull, peștera din ghețar

Cavități asemenea acesteia se formează datorită topirii apei glaciare. Însă chiar dacă este printre cele mai frumoase peșteri din lume, Vatnajokull este și printre cele mai periculoase. Ghețarii au o evoluție neașteptată: se rup, se sparg și se unesc din nou după cum variază și condițiile climaterice, prin urmare, acest loc trebuie vizitat rapid și doar de persoane experimentate.

Peștera Algarve

Pe malul portughez al oceanului se află o peșteră aparte, accesibilă doar dinspre ocean. Format din roci parțial solubile în apă, acest loc este absolut încântător. Apa curată a oceanului, nisipul fin și acoperișul de rocă oferă un spectacol senzorial greu de egalat. Evident, nu vă veți bronza prea mult pe aici, însă aceasta merită fără doar și poate să fie inclusă printre cele mai frumoase peșteri din lume.

Algarve, o peșteră mai deosebită
Algarve, o peșteră mai deosebită

Peștera Licuricilor

Nu puteam să trecem în revistă cele mai frumoase peșteri din lume fără să nu ne referim și la Peștera Licuricilor din Noua Zeelandă. Peștera Waitomo este casă pentru o insectă deosebită: licuriciul. Dar nu unul, nu două, ci milioane de astfel de insecte s-au adăpostit aici, folosind aceste puncte luminoase pentru a-și vâna prada: alte insecte. Însă spectacolul oferit de licurici este fără egal și dacă ajungeți vreodată în zona peșterii Waitomo ar fi păcat să ratați această experiență extraordinară.

Peștera Waitomo, raiul licuricilor
Peștera Waitomo, raiul licuricilor

Peștera Râului de Munte

Vietnamul este cunoscut pentru multe lucruri: războiul din anii 60, junglele neumblate de om și, poate cel mai interesant: delicioșii creveți ce se găseau pe la noi înainte de Revoluție. Dar iată că acum Vietnamul a devenit un loc de vizitat pentru cei care se află în căutarea unora dintre cele mai frumoase peșteri din lume.

O peșteră cu propria sa pădure tropicală
O peșteră cu propria sa pădure tropicală

Descoperită în 1991, peștera Son Doong sau în traducere Peștera Râului de Munte, a reprezentat o adevărată revelație pentru speologii britanici care au vizitat-o pentru prima dată în 2009. De atunci, cei 9 km de grote au fost explorați iar accesul publicului a fost permis. Ceea ce este foarte interesant la această peșteră este că ea a devenit recunoscută oficial ca cea mai mare din lume. Are 200 de metri în lățime și circa 150 în înălțime ceea ce îi permite să acomodeze în interior chiar și un zgârie nori.

Peștera Son Doong
Peștera Son Doong

După cum spuneam și la începutul materialului nostru, acestea sunt doar 7 dintre cele mai frumoase peșteri din lume. Dar vă lăsăm pe voi să decideți care dintre ele este cea mai interesantă.