Este situată la 2,5 kilometri distanţă de San Francisco, California, Statele Unite ale Americii. Mai exact, regiunea în care este situate Insula Alcatraz poartă numele de San Francisco Bay, iar zona este importantă pentru istoria întregii omeniri.

Anul 1775 este momentul în care regiunea este descoperită de un spaniol şi a numit-o “La Isla de loc Alcatraces” care se traduce “Insula Pelicanilor”. Denumirea initial a fost transformată în Alcatraz de către locuitorii englezi, iar astăzi este cunoscută în întreaga lume sub această identitate.

Insula Alcatraz, San Francisco
Insula Alcatraz, San Francisco

În anul 1853  se doreşte ca Insula Alcatraz să devină garnizoană militară. Până la sfârşitul anului ajung aici 200 de soldaţi ce aveau misiunea de a supraveghea întreaga zonă şi de a interveni dacă situaţia ar fi fost de aşa natură. În momentul izbucnirii Războiului Civil din 1861, Insula Alcatraz a fost dotată cu turnuri folosite pentru asigurarea securităţii golfului şi depozitarea armelor de foc. Izolarea sa şi apele reci ale golfului au făcut din Insula Alcatraz locul perfect pentru prizonierii Războiului Civil. Aceştia nu aveau nici o cale de a evada, regulile fiind foarte stricte: cel care încerca să scape era ucis pe loc. Timp de zeci de ani o mulţime de oameni au fost torturaţi, înfometaţi, bătuţi până la epuizare.

Insula Alcatraz, San Francisco
Insula Alcatraz, San Francisco

În august 1934, Insula Alcatraz îşi păstrează statutul de închisoare, dar devine locul unde erau aduşi deţinuţii indisciplinaţi, criminalii şi hoţii notorii. Data de 11 august a aceluiaşi an este momentul în care ajunge la Alcatraz primul lot de deţinuţi. 137 de prizonieri ajung la deja celebra închisoare transportaţi fiind cu trenul. Evenimentul a fost unul răsunător, deţinuţii fiind păziţi de 60 de agenţi FBI speciali care au fost antrenaţi să ducă acţiunea până la capăt, fără nici un incident. Personalul închisorii Alcatraz număra 155 de oameni instruiţi în domeniul securităţii şi în controlarea reacţiilor în situaţii limită.

Insula Alcatraz şi o ambarcaţiune cu turişti care se îndreaptă spre ea
Insula Alcatraz şi o ambarcaţiune cu turişti care se îndreaptă spre ea

Timp de 29 de ani, cât a funcţionat ca şi închisoare, Alcatraz a fost locul în care au trăit cei mai mari criminali ai Americii. Printre aceştia se numără Al Capone, Bumpy Johnson, Alvin Karpis şi mulţi alţii. În toată această perioadă s-a susţinut că nici un deţinut nu a reuşit să evadeze din Alcatraz. Un total de 36 de deţinuţi au avut tentative de a scăpa, însă 23 sunt prinşi înainte de a acţiona, 6 sunt ucişi, 2 s-au înecat în apele golfului, iar 5 au fost daţi dispăruţi şi se presupune că şi-au găsit sfârşitul în apele reci.

Din cauza apelor sărate care au erodat sever insula, se ordonă închiderea penitenciarului la 21 martie 1963. Cei aproximativ 250 de prizonieri închişi la acel moment în Alcatraz sunt transferaţi în Penitenciarul Mario Illinois deschis pentru a înlocui Alcatraz.

Insula Alcatraz şi un pescăruş, păsări specifice zonei
Insula Alcatraz şi un pescăruş, păsări specifice zonei

Întreaga  Insulă Alcatraz a fost declarată în 1986 „Punct de reper Istoric National” şi devine accesibilă publicului larg şi tutror celor care doresc să vadă ce a mai rămas din istoria zbuciumată a locului. Alcatraz este renumită în lume ca şi închisoare de maxima securitate. Reprezentanţii mass-media au exagerat cu această imagine, insula fiind mai mult decât atât. Insula Alcatraz este spaţiul în care locuiesc o sumedenie de păsări deosebite şi este regiunea care oferă o privelişte deosebită a oraşului San Francisco. Mulţi turişti reuşesc să vadă dincolo de statutul de închisoare şi afirmă că Alcatraz este un loc liniştit. În momentul de faţă, peste un million de vizitatori din toate colţurile lumii ajung anual în Alcatraz.

Aşadar, Alcatraz rămâne locul în care multe persoane au trecut prin chinuri groaznice, dar astăzi situaţia  trebuie privită dintr-o altă perspectivă. Acele vremuri de tortură au apus, iar Insula Alcatraz a devenit un fel de muzeu într-o zonă turistică deosebită.