Dacă vara aceasta ți-ai fixat ca destinație de vacanță minunata Croația sau cel puțin o traversezi în drumul tău către Europa, oprește-te și în Zadar. Acest super oraș din Dalmația de Nord este celebru datorită orașului vechi aflat pe a sa peninsulă.

Zadar – orașul contrastelor

Zadar este unul dintre cele mai importante porturi din Marea Adriatică. Orașul este situat în Sud Estul Europei, mai exact în Croația și se învecinează prietenos cu Bosnia și Herțegovina, Slovenia, Ungaria, Serbia și Muntenegru. Aici poți ajunge fie cu avionul – căci are propriul aeroport – fie cu mașina. Recomandată este varianta vizitării cu propriul vehicul pentru a te bucura din plin de împrejurimi, căci ai ce vedea!

”Salutul soarelui” din Zadar, Croația
”Salutul soarelui” din Zadar, Croația

Zadar este un oraș boem în care se îmbină modernismul cu stilul vechi, păstrat cu mândrie de-a lungul anilor. Acesta din urmă este cel care a făcut celebru în Europa orașul Zadar. Este minunat să treci podul pietonal spre peninsula în care se află toată partea veche a orașului. Aici, te va purta pe alei pietruite unde te poți plimba și relaxa în liniște fără a fi deranjat de zgomotul mașinilor. Totodată poți vizita numeroasele obiective turistice care datează din perioada romanilor și care îți vor face vizita foarte plăcută.

Centrul vechi al orașului Zadar
Centrul vechi al orașului Zadar

Must see în Zadar

Zadar este și un oraș al artelor și al frumosului, iar acest lucru este reprezentat de principalele atracții turistice ale orașului: Orga Mării și Salutul Soarelui. După cum sugerează și denumirea, Orga Mării este un instrument muzical public aplasat la malul mării care este activat de valurile mării. Astfel pe treptele din jurul său, te poți delecta cu sunetul mării în orice moment al zilei.

Orga Mării - Cel mai iubit obiectiv turistic al orașului
Orga Mării – Cel mai iubit obiectiv turistic al orașului

O altă atracție turistică reprezentativă a orașului este Forumul. Acesta se află în centrul orașului vechi și redă cu sfințenie aspectul fostei piețe principale romane. Mergând mai departe, poți vizita Biserica Sfântul Donat – un simbol al orașului Zadar în care se organizează spectacole muzicale. Biserica este foarte spectaculoasă în special pe timpul nopții căci este înconjurată de zeci de lumini. În imediata apropiere se află  și Palatul Arhiepiscopal pe care îl poți admira în toată splendoarea sa.

Biserica Sfântul Donat - simbolul orașului Zadar
Biserica Sfântul Donat – simbolul orașului Zadar

Parcul Național Paklenica este un alt must see al orașului Zadar. Deși este amplasat în afara orașului, este foarte iubit și apreciat în special de alpiniști datorită cheilor sale uriașe cu roci numai bune pentru cățărat. Ai nevoie de încălțaminte acoperită și o hartă pentru a evita orice neplăceri și a te bucura din plin de frumusețea unică a acestui parc național.

Parcul Național Paklenica
Parcul Național Paklenica

Pe lângă cele enumerate mai sus, îți recomand să guști vinul din Zadar. Se spune că și cei mai mari conducători ai lumii consumă și apreciază vinul din Zadar, iar rețeta acestuia este bine ascunsă. De asemenea nu ezita să profiți din plin de terasele, barurile și puburile împanzite în tot orașul pentru a te umple de energie și voie bună!

Pub animat din Zadar
Pub animat din Zadar