Lacul Crater, safirul Statelor Unite

Lacul Crater, safirul Statelor Unite

Lacul Crater
Lacul Crater

Lacul Crater s-a format în vestul Statelor Unite, în zona Klamath şi este renumit în lume pentru albastrul intens şi claritatea apelor. Adâncimea lacului ajunge până la 594 de metri, fiind cel mai adânc lac al Statelor Unite. Anul 1850 este momentul descoperirii spectaculosului Lac Crater de către un explorator american pe numele său John Weslley, Hillman.

Cioata copacului din Lacul Crater denumită Bătrânul din lac
Cioata copacului din Lacul Crater denumită Bătrânul din lac

Şi modul său de formare este inedit, prăbuşirea Muntelui vulcanic Mazama a avut rolul decisiv în geneza acestuia. Nu există râuri care se varsă în Lacul Crater, iar evaporarea normală din sezonul uscat este compensată de precipitaţii abundente care păstrează constantă adâncimea lacului.

Încă un element a contribuit la formarea celebrităţii Lacului Crater. Un copac înalt, apărut din senin şi-a menţinut poziţia verticală pentru mai bine de un secol în apele lacului. Astăzi, prezenţa unui ciot reaminteşte de existenţa acestuia care s-a descompus din cauza temperaturilor scăzute ale apei.

Lacul Crater în timpul apusului
Lacul Crater în timpul apusului

Lacul Crater are un climat subalpin, cu veri blânde şi uscate şi ierni reci cu zăpezi abundente. Aceste zăpezi se topesc de obicei începând cu mijlocul lunii iulie. Gerul nu este un fenomen necunoscut în zona Lacului Crater şi, în anii trecuţi şi-a făcut simţită prezenţa chiar şi în luna iulie. Datorită faptului că în Lacul Crater nu se varsă nici un afluent şi nu există poluare, apele sale sunt unele dintre cele pure. Acest fapt a fost studiat şi dovedit de cercetările geologice care au relevat de asemeni faptul că lacul are un nivel ridicat de săruri dizolvate.

Accesul în regiune se face doar pe Cleetwood Trail, un traseu abrupt care se parcurge pe jos. Nu există drumuri pentru autoturisme, trenuri sau ale mijloace de transport. Poate vă întrebaţi cum au ajuns bărcile pe lac. Ei bine, ele au fost aduse pe Lacul Crater cu elicopterul.

Lacul Crater, plimbări cu diverse ambarcaţiuni
Lacul Crater, plimbări cu diverse ambarcaţiuni

Lacul Crater face parte din Parcul Naţional care îi poartă numele. Acesta este alcătuit din Lacul Crater, dealurile şi pădurile din jur şi din rămăşiţele unui fost vulcan. Regiunea pune la dispoziţie multe trasee montane cu posibilitatea de a fi  explorate, dar şi sectoare de camping. Pescuitul în Lacul Crater este o activitate deschisă pentru toţi pasionaţii şi nu este nevoie de nici un fel de licenţă. În adâncurile apelor există numeroase specii de peşti rare printre care somonul kokanee şi păstrăvul curcubeu. Desigur, pescarii ar fi mândri să aibă în undiţele lor un asemenea exemplar.

Lacul Crater şi turişti care înoată în apele sale profunde
Lacul Crater şi turişti care înoată în apele sale profunde

Înotul este permis în apele Lacului Crater, însă trebuie să fii un foarte bun înotător. În caz contrar poţi alege o plimbare cu barca pe apele albastre şi limpezi. Chiar şi aşa vei avea parte de momente plăcute, relaxante şi un peisaj de vis.

Lacul Crater este accesibil în totalitate în lunile de vară. Deseori, pe timp de iarnă, ninsorile abundente fac accesul periculos, aşa încât singurul drum care duce la frumoasa regiune este închis. Chiar şi aşa, Lacul Crater rămâne o acumulare de apă unică în lume, care atrage anual zeci de mii de turişti din toate colţurile lumii dornici să exploreze un spaţiu cu adevărat inedit.