Varna, capitala de vară a Bulgariei

Varna, capitala de vară a Bulgariei

Parc de distracții în Varna
Parc de distracții în Varna

Varna este considerată „capitala de vară a Bulgariei”, o destinație turistică majoră și un punct de reper pentru toate stațiunile de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre. Însă turiștii care vin în Varna nu pierd toată ziua la soare pe plajă. Orașul este plin de locuri interesante ce se merită vizitate.

Varna, privire de ansamblu cu portul comercial în prim plan
Varna, privire de ansamblu cu portul comercial în prim plan

Locuri de văzut în Varna

Muzeul de Arheologie din Varna este o instituție implicată activ în identificare unor noi situri arheologice. Astfel, până în ziua de azi au fost identificate și aduse în expoziție peste 100 000 de obiecte, elemente din epocile trecute ale orașului Varna, ale regiunii în care se află și chiar a întregii Bulgarii de Nord-Est. Cea mai importantă expoziție de aici este cea a Aurului din Varna, cea mai veche colecție formată din piese de aur care s-a găsit vreodată în lume. A fost excavată în 1972 și oamenii de știință presupun că datează din anii 4600-4200 înainte de Hristos.

Muzeul de Arheologie din Varna
Muzeul de Arheologie din Varna

Muzeul Naval este un alt simbol al orașului Varna. Această clădire ridicată în anul 1890 adăpostește în grădina sa o piesă reprezentativă pentru istoria Bulgariei. Este vorba de distrugătorul Drazki (da, au adus aici o întragă navă de luptă), aceeași care în 1912 a torpilat vasul turc Hamidie în timpul războiului Balcanic.

Drazki, o navă istorică
Drazki, o navă istorică

Acvariul din Varna a fost construit pentru a reflecta pe cât de bine se poate floara și fauna Mării Negre care include peste 140 de specii de pești. Dar dincolo de această idee, acvariul mai dispune și de bazine cu apă dulce și de unele cu specific mediteranean unde se găsesc inclusiv pești exotici aduși chiar și din regiunea Oceanului Indian.

Crăciun în Varna
Crăciun în Varna

Memorialul Bătăliei de la Varna este un complex așezat într-un parc ce se întinde pe 30 de hectare. Acesta, localizat în partea de Vest a orașului, amintește de bătălia ce a avut loc aici pe 10.11.1444, unde în numele libertății Balkanilor și a Sud-Estului Europei, s-au dat lupte crâncene în care a pierit și regele Wladislaw al III-lea. În clădirea ce găzduiește aici o expoziție permanentă se pot găsi și azi arme, steaguri, picturi și sculpturi ce amintesc de acele evenimente.
Foarte interesante și demne de vizitat sunt și bisericile ortodoxe de aici: Catedrala Sfânta Maria; bătrâna Theotokos Panagia construită la începutul secolului XVII sau Sfântul Atanasie, fosta catedrală grecească metropolitană din Varna.

Varna, un oraș aglomerat
Varna, un oraș aglomerat

Un alt loc foarte interesant ce se merită vizitat este centrul orașului, dat fiind faptul că acesta a fost refăcut la finele secolului XIX și începutul secolului XX într-un stil occidental. Astfel clădirile prezintă o arhitectură ce reinterpretează stilurile neo-renascentist, neo-baroc, Art Nouveau și Art Deco în ceva nou și unic, tipic pentru centrul orașului Varna. De asemenea nu trebuie ratată mănăstirea Aladzha din afara Varnei, mai ales că întreaga structură este săpată în stâncă, ceva neobișnuit pentru această parte a lumii. Pobiti kamani pe de altă parte înseamnă literalmente ”pietrele lovite” și sunt o serie de roci gigantice ce stau ridicate în mijlocul pustiului de parcă cineva le-ar fi pus acolo intenționat. Despre ele se spune că iradiază energie pozitivă așa că mulți oameni opresc special acolo pentru a admira și a se…reîncărca.