Martinica face parte din grupul Insulelor Caraibe, fiind situată în zona estică a mării. Ca şi apartenenţă, Insula Martinica are origini franceze, face parte din Uniunea Europeană, având ca şi monedă de circulaţie euro. Suprafaţa pe care o ocupă este puţin peste 1120 de kilometri pătraţi, iar populaţia stabilă este de 390 000 de locuitori. Insula a fost descoperită la data de 15 ianuarie 1502 de către Cristofor Columb care a privit-o ca pe un loc ostil din cauza miilor de şerpi care locuiau aici.
Climatul Insulei Martinica este unul moderat, cu temperaturi maxime ce nu depăşesc 32-33 de grade Celsius. Sezonul ploios are loc între lunile iunie-octombrie, iar insula este vulnerabilă în faţa unor cicloane devastatoare. Cercetările arată că, în medie, la 8 ani insula este distrusă de acest fenomen.
Sezonul de vârf în Insula Martinica are loc între lunile decembrie şi aprilie când zona devine foarte aglomerată, iar preţurile cresc simţitor. Din mai şi până la sfârşitul lui noiembrie Insula Martinica este mai liniştită şi ar fi recomandat să ajungeţi aici în această perioadă.
Relieful insulei este dominat de Muntele Pelee, cu o înălţime de 1397 metri, iar originile sale vulcanice şi-au spus cuvântul în anul 1902 când a erupt şi a provocat uriaşe pierderi materiale, înregistrându-se 30 000 de morţi. Astăzi, Insula Martinica este o destinaţie de turism frecvent accesată de către toţi cei care îşi doresc o vacanţă de vis.
Fort-de-France este cel mai mare oraş din Insula Martica şi capitala acesteia. Dacă ajungi în Fort-de-France vizitează Fort Saint-Louis, o frumoasă cetate construită în timpul domniei lui Ludovic al XIII-lea. Construcţia este un simbol al arhitecturii franceze vechi. Catedrala şi biblioteca oraşului sunt de asemeni edificii deosebite şi merită să acorzi câteva minute pentru a le privi. Cascada Absalon este probabil asul din mânecă al capitalei. Cascada este accesibilă, iar turiştii pot înota în apele sale. Mare atenţie la treptele ude! Sunt deosebit de alunecoase.
Tartane este recunoscut în regiune ca fiind satul pescarilor, o zonă pitorească cu locuitori prietenoşi şi muncitori. Tartane este de departe cel bun loc pentru scufundări, pe teritoriul acestui mic sat s-a stabilit în adâncuri o faună marină deosebită.
Fauna şi flora Insulei Martinica sunt diverse şi îmbracă frumos întregul spaţiu. Partea de nord a Insulei Martinica cuprinde relief înalt şi specii de plante pe măsură. Zona este bine împădurită, iar aici se regăsesc bambuşi, lemn de trandafir, mahon, diverse tipuri de salcâmi. Regiunea sudică este mai uscată, cactuşii şi palmierii fiind stăpânii absoluţi ai plajelor. Manguste, şopârle, şerpi şi insecte se plimbă nestingheriţi printre plantele înverzite. Numeroase specii de păsări colorate înveselesc Insula Martinica cu glasurile lor.
Insula Martinica are la bază o gastromie bogată, fiind unul dintre locurile lumii în care te poţi delecta cu aproape orice sortiment de mâncare. Regiunea numără aproape 500 de cafenele şi restaurante şi ce-i drept specificul de bază este cel franţuzesc. Cockteilurile din fructe, nucile de cocos, preparatele cu ananas nu lipsesc din meniul nici unei locaţii. Fructele sunt cultivate chiar de către locuitori. Nici carnea pe gratar condimentată nu lipseşte şi se serveşte cu diverse salate, alături de un vin potrivit, o băutură pe bază de rom şi trestie sau berea locală ce poartă numele de Biere Lorraine.
În concluzie, Insula Martinica este un spaţiu exotic puternic influenţat de cultura franceză. Este un loc relaxant, dar în acelaşi timp îţi pune la dispoziţie numeroase facilităţi care distrug monotonia.