Dublin a rămas de câteva secole încoace capitala Irlandei. La început, orașul a fost fondat de vikingii aflați în plină expansiune. În timp a deținut chiar și recordul de al doilea mare oraș al Imperiului Britanic și pentru scurtă vreme a fost cel de-al cincilea mare oraș din Europa. Din 1922, Parlamentul Irlandez și-a mutat sediul la Dublin, acolo unde se află și azi.
Ce e de văzut în Dublin
Catedrala Saint Patrick a fost începută în 1191, este în momentul de față cea mai mare biserică din Irlanda, asta după ce în 1870 a început un proces de reconstrucție majoră în condițiile în care clădirea inițială era în pericol de prăbușire. Această biserică a jucat un rol destul de mare în istoria orașului Dublin, multe personalități fiind influențate de viața din preajma bisericii. Spre exemplu, chiar și scriitorul Jonathan Swift, cel ce descria aventurile unui uriaș în țara piticilor în cartea Călătoriile lui Gulliver, a fost decan al Catedralei Saint Patrick, mormântul său fiind chiar în incinta edificiului.Astăzi însă, catedrala este deschisă oricui vrea să o viziteze și aici se țin ceremoniile de interes național.
Castelul din Dublin a fost ridicat inițial prin secolul XIII însă acea construcție a ars vreo 300 de ani mai târziu. Astfel, pe baza planurilor lui Sir William Robinson a fost ridicat un alt edificiu din piatră. Acesta a funcționat de-a lungul timpului sub multe forme: ca închisoare, ca trezorerie, ca tribunal și într-un final chiar ca și sediu al conducerii engleze în perioada în care Irlanda s-a aflat sub suveranitate britanică. Azi însă lucrurile sunt diferite Castelul din Dublin este folosit doar pentru recepții și inaugurări oficiale. În restul timpului clădirea este deschisă publicului și pot fi vizitate inclusiv Capela Regală, cripta și centrul de artizanat de aici.
Galeria Națională a Irlandei este un alt obiectiv demn de vizitat în Dublin. Aici sunt găzduite colecțiile de artă naționale ce conțin opere din patrimoniul irlandez și european. Instituția a fost înființată în 1854 iar o decadă mai târziu a fost deschisă și pentru public după finalizare clădirii și așezarea exponatelor. O bună parte din colecția de aici a venit din partea lui Sir Hugh Lane sub formă de donație iar George Bernard Shaw a contribuit și el cu destule obiecte plus că a lăsat galeriei sub formă de moștenire, o treime din drepturile sale de autor.
Grădina Botanică Națională a fost fondată de către Dublin Society la finele anilor 1700. Aici sunt adăpostite și protejate peste 15000 de tipuri diferite de plante care acoperă cele mai importante zone ale planetei. Iar dincolo de grădinile în aer liber, acest complex muzeal este renumit pentru serele cu aspect clasic ce au fost restaurare pentru a arăta la fel ca la inaugurare.
Este de remarcat că aici se pune un accent deosebit pe păstrarea speciilor pe care de dispariție și recuperarea celor ce deja au dispărut, motiv pentru care aici este singurul loc în care se mai găsesc șase specii de plante care au dispărut de oriunde altundeva de pe planetă.
Tot aici se mai găsește și ”Ierbarul Național”, o colecție deosebită, poate unică, de aproape un milion de plante presate adunate de-a lungul celor două secole de existență ale instituției.