Templul Izvorului Buddha sau Vairocana Buddha este cea mai înaltă statuie din lume. Construită în provincia Henan din China. Aceasta se ridică deasupra unui templu budist impresionant și se sprijină pe un postament în formă de lotus ce măsoară la rându-i circa 20 de metri. Este un edificiu enorm a cărui masă este amplificată și mai mult de dealul pe care stă și care îl face să pară chiar mai înalt decât este în realitate.

Templul Izvorului Buddha piciorul statuii
Templul Izvorului Buddha piciorul statuii

Înainte de a ne începe povestea ar trebui să facem un mic exercițiu de imaginație. Vizualizați un bloc înalt cu șase etaje peste care se mai trântește un alt bloc la fel de înalt, iar peste el o statuie enormă, adică uriașă. Cam așa arată Templul Izvorului Buddha, cea mai înaltă statuie din lume.
Proiectul pentru Templul Izvorului Buddha a fost demarat în 2001, imediat după ce talibanii din Afganistan au distrus statuile zeului Buddha din provincia Bamiyan. Acest gest, condamnat puternic de către întreaga comunitate internațională a determinat China, în care religia majoritară este cea budistă, să investească în realizarea unui proiect monumental al zeului, dedicat lui Vairocana Buddha. O copie mai puțin fidelă a celei mai mari dintre cele două dinamitate de talibanii afgani.

Templul Izvorului Buddha își trage numele de la izvorul termal Tianrui, aflat în imediata apropiere. Însă dintr-o eroare ce ține de limba engleză (spring = izvor sau primăvară), multă lume pare să fi înțeles că enorma construcție s-ar numi Templul Primăverii Buddha. În ciuda acestei mici încurcături, poziția de cea mai înaltă statuie din lume face ca edificiul să fie ușor de găsit pe internet sau chiar în realitate.

Templul Izvorului Buddha zi festivă
Templul Izvorului Buddha zi festivă

Costul întregului proiect a fost estimat la circa 55 de milioane de dolari, o sumă fabuloasă. Însă în mod neobișnuit, statuia nu a costat decât 18 milioane de dolari, restul investiției fiind folosită pentru amenajarea zonei, ridicarea templului propriuzis și a postamentului în formă de lotus.

Deși destul de recentă, informațiile cu privire la această structură sunt destul de limitate. Totuși, pe o placă comemorativă de la baza statuii stă scris într-o engleză aproximativă că la construcția Templului Izvorului Buddha s-au folosit 15000 de tone de fier și nu mai puțin de 108 kg de aur.

Templul Izvorului Buddha copie după mâna statuii
Templul Izvorului Buddha copie după mâna statuii

Insă chinezii nu s-au mulțumit cu o statuie de ”doar” 183 de metri. Prin urmare, începând cu 2008, dealul pe care stă edificiul a început să fie reformat sub forma unui al doilea postament astfel încât înălțimea totală a monumentului a crescut la 208 metri.

Templul Izvorului Buddha baza statuii
Templul Izvorului Buddha baza statuii

Însă asta nu ar trebui să fie de mirare, de vreme ce în Asia se întâlnesc cele mai mari statui din lume, toate fiind interpretări ale lui Buddha. pe lângă Templul Izvorului Buddha, în Myanmar se mai găsește și Laykyun Setkyar – Buddha, înalt de 116 metri iar în Japonia avem Ushiku Daibutsu – Amitabha Buddha care măsoară la rându-i 110 metri.

Templul Izvorului Buddha privire de ansamblu din laterală
Templul Izvorului Buddha privire de ansamblu din laterală

Dincolo de dimensiunile impresionante ale statuii, Templul Izvorului Buddha se mai laudă că un alt record mai puțin cunoscut: cel mai mare clopot funcțional din lume care cântărește 116 tone. Ca să vă faceți o idee despre masa acestuia, clopotul din ceasul Big Ben are doar 14 tone.