Pe lângă obiectivele turistice arhicunoscute ca Muzeul Louvre, Catedrala Notre Dame sau Tour Eiffel, Parisul ascunde în adâncurile sale un osuar subteran, spaţiu despre care mulţi ar spune că este de-a dreptul înfricoşător. Cu toate acestea, Catacombele Parisului sunt deschise publicului şi nu duc lipsă de vizitatori.

Zid din oase, Catacombele Parisului
Zid din oase, Catacombele Parisului

Galeriile de Oase din Catacombele Parisului se întind pe o suprafaţă de aproximativ 300 de kilometri şi adăpostesc rămăşiţele a 6 milioane de parizieni. Osuarul este situat în partea de sud a oraşului, în zona Denfert – Rochereau şi este deschis în 1867, devenind, la început o atracţie turistică la scară mică. Până în secolul al XVIII-lea, francezii obişnuiau să-şi îngroape morţii în „Cimitirul Inocenţei”, însă acesta a devenit neîncăpător, devenind un focar de infecţie pentru locuitorii din zonă. În 1785, Consiliul de Stat decide ca cimitirul să fie închis, toate osemintele fiind trasnferate în subteran. Astfel au luat naştere Catacombele din Paris. Primul vizitator al Galeriilor de oase ar fi fost, conform scrierilor vremii Contele de Artois. În trecut vizitele erau permise doar de câteva ori pe an, se creau fluxuri uriaşe de vizitatori care au fost responsabilii degradării osuarului.

Inscripţia de la intrare "Opreşte-te! Aici este Imperiul morţii."
Inscripţia de la intrare „Opreşte-te! Aici este Imperiul morţii.”

Intrarea în Catacombele Parisului se face prin pavilionul de vest a fostei Barrière d’ Enfer, poarta oraşului Paris. Scara spiralată de 19 metri străbate întunericul şi liniştea locului şi după ce trece într-un culuar lung de 1,5 kilometri ajunge la intrarea în osuar marcată de inscripţia “Opreşte-te! Aici se află Imperiul de moarte.” De aici încep sălile şi zidurile de oase aşezate cu grijă, o lume subterană misterioasă şi imprevizibilă.

Zid de oase, Catacombele Parisului
Zid de oase, Catacombele Parisului

De-a lungul timpului au existat o serie de fenomene ciudate, petrecute în adâncurile Catacombelor pariziene. În 2004, poliţiştii parizieni coboară, cu scopul unui exerciţiu de formare profesională, într-un sector din osuar, închis vizitelor publice şi observă un aparat de fotografiat. În momentul în care ofiţerii de poliţie s-au apropita de aparatul foto, din senin s-a declanşat o înregistrare a unor câini ce latră. Ei decid să înainteze şi nu mica le este mirarea când descoperă un cinematograf complet echipat cu un ecran imens de cinema, scaune şi câteva filme. În camera alăturată poliţiştii descoperă un bar complet aprovizionat, rerstaurant cu mese şi scaune, electricitate şi trei linii telefonice.
Trei zile mai târziu poliţiştii se reîntorc cu experţi pentru a afla mai multe detalii despre provenienţa sistemelor de electricitate şi telefonie. Era însă prea târziu, cablurile fuseseră tăiate, iar pe un bilet aruncat pe jos scria “Nu încercaţi să ne găsiţi.” De atunci şi până astăzi cazul a rămas neelucidat.

Catacombele Parisului
Catacombele Parisului

Pe lângă acest incident bizar, au existat multe alte întâmplări povestite de turişti, cel puţin misterioase. Unii dintre ei au afirmat că au auzit diverse voci, râsete, plânsete de copii şi multe sunete ciudate asemănătoare unui scârţâit. Toate aceste ipoteze nu au putut fi probate sau infirmate, neexistând dovezi în acest sens. Cel mai probabil întunericul, temperaturile de maxim 10 grade Celsius, labirinturile de oase alimentează tot mai mult imaginaţia vizitatorilor.

Din data de 1 ianuarie 2013, Catacombele Parisului fac parte din cele mai importante 14 muzee ale Parisului. Importanţa acestora a crescut şi datorită faptului că anual 250 000 de turişti vizitează Galeriile de oase.