Galaţi, oraşul teilor

Galaţi, oraşul teilor

Oraşul Galaţi
Oraşul Galaţi

Oraşul Galaţi este unul dintre marile centre industriale ale ţării, aici fiind construite în perioada comunistă Combinatul Siderurgic SIDEX, Şantierul Naval Galaţi, precum şi multe alte intreprinderi de dimensiuni medii ce produceau cosmetice, chimicale, textile, produse alimentare ori elemente de feronerie. De oriunde ai privi, Galaţiul te va atrage prin locurile sale frumoase, iar Lunca Dunării, Lunca Prutului şi Lunca Siretului te îmbie la relaxare şi visare. Dincolo de toate astea, oraşul de la Dunăre este cu mult mai vechi iar istoria sa pare să se contopească cu cea a fluviului la poalele căruia stă.

Grădina Botanică
Grădina Botanică

Atracţii turistice în Galaţi

În Galaţi există numeroase puncte de atracţie turistică şi în ciuda faptului că până de curând multe dintre acestea au fost prea puţin puse în valoare, lucrurile sunt pe cale să se schimbe. Dispunând de unul dintre cele mai vaste spaţii muzeistice din oraş, Muzeul de Știinţele Naturii sau Grădina Botanică, aşa cum este ea cunoscută în zonă, oferă o experienţă de neuitat. La exterior există câţiva kilometri pătraţi acoperiţi cu specii native din judeţul Galați dar şi din multe alte colţuri ale lumii. Serele complexului oferă acces la plante exotice, deosebit de frumoase, iar în cădirea principală a muzeului au fost amenajate un observator astronomic la ultimul nivel, o expoziţie de floră şi faună la primul etaj, precum şi o serie de acvarii la subsol, pline cu variate tipuri de peşti.

Casa Memorială Alexandru Ioan Cuza de pe strada cu acelaşi nume îşi deschide larg porţile pentru cei care doresc să admire exponatele ce au aparţinut cândva familiei domnitorului, iar Muzeul de Istorie din centrul oraşului se mândreşte la rândul său cu o expoziţie permanentă ce aruncă lumină asupra trecutului acestei regiuni. Din păcate, Muzeul de Artă Contemporană ce funcţiona de ani de zile în vechiul Palat Episcopal a trebuit să se mute, astfel încât momentan nu funcţionează.

Grădina Publică
Grădina Publică

Dacă la capitolul muzee oraşul Galaţi stă foarte bine, principalele parcuri publice nu fac decât să întregească imaginea de metropolă în plină dezvoltare. Grădina Publică este fără îndoială cel mai vechi spaţiu de promenadă al gălăţenilor, fiind construită înainte de începutul secolului trecut. Din fericire, după o perioadă destul de lungă în care aspectul ei a fost neglijat, în urmă cu mai mult de un an Primăria a decis să renoveze întregul spaţiu ceea ce a readus Grădinii Publice farmecul de odinioară, transformându-l în locul preferat pentru petrecerea după-amiezilor de weekend atât pentru cei mari, cât şi pentru cei mici.

Parcul Rizer a fost la rândul său reabilitat în cursul anului 2012 fiind în prezent dotat cu locuri de joacă pentru copii, terenuri de sport şi antrenament, dar şi cu un amfiteatru în care se organizează concerte şi spectacole de toate genurile.

Faleza Dunării
Faleza Dunării

După ce ai vizitat parcurile de mai sus, o plimbare pe Faleza Dunării te va convinge, dacă mai este cazul, de frumuseţea acestui oraş. Amenajată corespunzător şi plină de verdeață mai tot anul, faleza se întinde de la Punctul de Trecere Bac şi până aproape de Palatul Navigaţiei, acolo de unde, în trecut, plecau navele de pasageri spre Brăila sau Sulina.