Bologna este un oraș italian, o metropolă istorică foarte apreciată de către locuitorii Italiei, dar mai puțin vizitată de către turiștii străini. Bologna se evidențiază mai ales prin arhitectura deosebită, acoperișurile din țiglă roșiatică transformându-l într-un oraș unic. Ornamentele și acoperișurile din teracotă, cu nuanțe ce variază de la roșu la ocru au atas denumirea de Bologna cea Roșie.

Bologna, orașul clădirilor din cărămidă roșie
Bologna, orașul clădirilor din cărămidă roșie / Foto: http://it.wikipedia.org

Orașul Bologna este situat într-un cadru natural de vis, în Câmpia Padana, la adăpostul dealurilor dintre Râurile Reno și Savena. Istoria metropolei este destul de vastă, de-a lungul timpului, Bologna a fost condusă de împărați, regi și chiar de biserică, fiind printre primele locuri din lume care a spus stop sclaviei. Cea mai bună perioadă de a vizita frumosul oraș italian este cea cuprinsă între lunile aprilie-octombrie, o perioadă în care Bologna înflorește. Vara poate fi extrem de cald și în plus în lunile iulie-august multe magazine și restaurante se închid pentru vacanța de vară.

Piazza Maggiore
Piazza Maggiore / Foto: http://www.hoteltouring.it

Piazza Maggiore, inima orașului

Încă din cele mai vechi timpuri Piazza Maggiore a fost considerată a fi un punct central al orașului, aici construindu-se mare parte dintre cele mai importante clădiri din Bologna. Piața măsoară 115 metri lungime și pe acest teren se regăsesc sediul actual al primăriei și diverse muzee cu impresionante colecții de artă și exponate interesante. Fântâna lui Neptun se află tot în Piazza Maggiore, opera unui celebru sculptor flamand.

Basilica di San Petronio
Basilica di San Petronio / Foto: http://blog.fmrarte.it

Basilica di San Petronio

Domină vasta Piazza Maggiore, fiind una dintre cele mai mari biserici din Europa. Lăcașul de cult este dedicat Sfântului Petronio, protectorul orașului, piatra de temelie a edificiului fiind pusă încă din anul 1390. Basilica di San Petronino este cel mai renumit lăcaș de cult din Bologna, fiind locul spre care se îndreaptă toți credincioșii atunci când își doresc să fie mai aproape de divinitate.

Înghețata italiană, un deliciu
Înghețata italiană, un deliciu / Foto: http://travel.obozrevatel.com

Bucătăria italiană

Bologna este renumită și pentru bucătăria sa, considerată mai ales de către italieni capitala alimentelor sofisticate și orașul care a reinventat gastronomia lumii. În oraș există o sumedenie de restaurante, locuri de unde poți alege dintr-o varietate de feluri de mâncare. Desigur, Italia este renumită în întreaga lume pentru pizza și pastele sale extraordinare, dar în realitate există mult mai multe sortimente de mâncare. Ca și fel de mâncare tradițional poți testa spaghetele bolognese, renumite deja în întreaga lume. Nu poți vizita Bologna fără să servești o deliciosă înghețată italiană, desert care se comercializează atât în restaurante și cafenele, cât și pe străzile orașului.

Străduțele înguste, specific italiene se regăsesc și în Bologna
Străduțele înguste, specific italiene se regăsesc și în Bologna / Foto: http://www.scenicreflections.com

Bologna este un oraș deosebit, iar edificiile cu acoperiș roșiatic diferențiază metropola de toate celelalte locuri din lume. În ultimii ani, popularitatea orașului a crescut, dar mai puțin de 1,5 milioane de turiști străini vizitează anual Bologna.