Pasajul Macca-Villacrosse

Pasajul Macca-Villacrosse

Pasajul Macca-Villacrosse dintr-o perspectivă multidimensională
Pasajul Macca-Villacrosse dintr-o perspectivă multidimensională

Pasajul Macca-Villacrosse este unul dintre cele mai frumoase dar și cele mai puțin cunoscute locuri din București. Cu un acoperiș făcut din sticlă galbenă ce împrăștie o lumină plăcută și caldă, pasajul a fost protejat de ravagiile avântului comunist și s-a păstrat în mare parte așa cum era și în urmă cu câteva zeci de ani. Ascuns între Calea Victoriei și strada pe care se află sediul Băncii Naționale, acest loc de o eleganță ce amintește de perioada interbelică, vă va fascina așa cum puține locuri o pot face.

Pe ici, pe colo, se mai văd urmele vechilor magazine
Pe ici, pe colo, se mai văd urmele vechilor magazine

Deși este cu mult mai puțin cunoscut decât Lipscaniul învecinat, Pasajul Macca-Villacrosse este o capodoperă arhitecturală ce nu trebuie scăpată din vedere dacă vreți să faceți un tur prin centrul Bucureștiului. Remarcabila construcție a fost realizată în răspuns la aglomerarea tot mai mare a zonei centrale a capitalei la final de secol XIX. Pe atunci, Primăria Bucureștiului a decis să creeze un pasaj pietonal care să facă trecerea între Calea Victoriei, principala arteră a orașului și Strada Lipscani, un important centru social și comercial.

Cafenelele și localurile umplu acest spațiu
Cafenelele și localurile umplu acest spațiu

Pentru a facilita realizarea pasajului, Primăria orașului decide să cumpere mai multe clădiri din zonă pe care ar fi urmat să le demoleze. În atenție intră astfel casele lui Xavier Villacros și a lui Mihalache Macca. Cei doi decid să își vândă proprietățile dar proprietarul hotelului Stadt Pesh, care se afla chiar între ele, refuză. Prin urmare, conducerea urbei se vede pusă într-o situație ciudată în care trebuie să construiască Pasajul Macca-Villacrosse evitând clădirea hotelului.

Sarcina realizării acestui proiect îi revine arhitectului Felix Xenopol. Și cu toate că multe surse îl creditează pe Vilacrosse (arhitect și el de meserie) cu realizarea unei părți din proiect, adevărul este că meritul pentru această capodoperă arhitecturală îi revine exclusiv lui Xenopol. El a gândit Pasajul Macca-Vilacrosse sub formă de potcoavă, profitând de neajunsurile spațiului pentru a crea un efect deosebit. Întregul pasaj are deasupra un acoperiș format dintr-o structură metalică acoperită cu foi de sticlă galbenă.

Totul este scăldat într-o lumină galbenă
Totul este scăldat într-o lumină galbenă

Apreciat chiar și autoritățile comuniste, Pasajul Macca-Vilacrosse avea și are în continuare  decorațiuni bogate realizate din stucatură iar fațadele clădirilor sunt frumos ornamentate în stilul începutului de secol XX. Mai mult, în zona în care cele două brațe ale ”potcoavei” se întâlnesc, pasajul are un acoperiș rotund, frumos realizat tot din sticlă. Însă dacă atmosfera caldă și intimă oferită de lumina filtrată prin sticla galbenă este extraordinară, magazinele și cafenele deschise aici reușesc chiar mai mult să completeze atmosfera pasajului, descinsă parcă din vremuri demult apuse.

Pasajul Macca-Villacrosse pare s[ fie rupt din alte vremuri

Aroma orientului în Pasajul Macca-Villacrosse

Astăzi, Pasajul Macca-Villacrosse arată precum o extensie a Centrului Vechi cu magazinașe cochete și cafenele cu tentă orientală. Aici puteți lua un prânz liniștit într-o atmosferă intimă sau puteți să vă bucurați de o cafea egipteană și o narghilea cu tutun de cea mai bună calitate. Este un loc care pentru cei mai în vârstă trezește multe amintiri iar pentru tineri se dovedește a fi un loc de întâlnire și socializare.

Obiectiv turistic de interes, Pasajul Macca-Villacrosse
Obiectiv turistic de interes, Pasajul Macca-Villacrosse