Lacul Roşu alcătuieşte o regiune nemaipomenită, apele sale roşiatice se află chiar la poalele Muntelui Hăşmaşu Mare. Lacul Roşu este cel mai mare baraj natural de pe teritoriul României, o capodoperă formată prin procese misterioase ce atrage astăzi milioane de turişti din întreaga lume. Acum 187 de ani lua naştere această minune, o mare bucată din Muntele Ghilcoş s-a desprins, ploile abundente aducându-şi aportul în formarea acestui frumos lac.

Împrejurimile sunt nemaipomenite!
Împrejurimile sunt nemaipomenite! / Foto: www.panoramio.com

De zeci de ani circulă o faimoasă legendă legată de formarea Lacului Roşu. Surparea Muntelui Ghilcos ar fi ucis un cioban, omorându-i  oile, câinele şi măgarul. Sângele acestora s-ar fi scurs chiar şi în apele lacului, acesta fiind denumit atât Lacul Roşu, cât şi Lacul Ucigaş. Aceste fapte sângeroase nu au fost dovedite niciodată, dar este plăcut să ştii că unele locuri din lumea aceasta au în spate o poveste cel puţin interesantă şi din păcate tragică.

Aerosolii naturali sunt benefici pentru sănătate
Aerosolii naturali sunt benefici pentru sănătate / Foto: turistprinro.wordpress.com

Lacul Roşu se află la altitudinea de 983 de metri, într-un cadru natural superb, o zonă de munte desprinsă parcă din cărţile cu poveşti. Primul lucru pe care orice turist îl remarcă este aerul tare de munte care îţi invadează plămânii şi te face să simţi cu adevărat că te afli într-o zonă montană. Regiunea este bogată în aerosoli naturali, o vizită la Lacul Roşu fiind considerată un tratament împotriva extenuării fizice sau psihice sau chiar a insomniilor. Anul 1900 este momentul în care în ţara noastra începe să se dezvolte turismul balnear-recreativ, cel care a îmbunătăţit foarte mult şi serviciile turistice.

Apele lacului ascund o mulţime de obstacole
Apele lacului ascund o mulţime de obstacole / Foto: www.trekearth.com

Astăzi Lacul Roşu este o destinaţie de vacanţă destul de accesibilă, în zonă există o mulţime de posibilităţi de cazare pentru toate gusturile. Există zone speciale de camping, dar şi pensiuni ce pun la dispoziţia turiştilor diverse facilităţi. Totuşi, într-un loc din jurul Lacului Roşu există aproape întotdeauna cozi imense. Turişti de toate naţionalităţile aşteaptă zeci de minute pentru a ocupa o barca ce-i va duce într-un tur complet al lacului. Aceasta activitate pare a fi preferata turiştilor, chiar dacă în apele sale se regăsesc o mulţime de obstacole, mai ales trunchiuri de brad, elemente care conferă un aer pitoresc întregii regiuni.

Plimbările cu barca oferă privelişti spectaculoase asupra întregii zone
Plimbările cu barca oferă privelişti spectaculoase asupra întregii zone / Foto: www.clickpentrufemei.ro

Lacul Roşu este superb în orice perioadă a anului, în orice anotimp, însă vizitatorii preferă să ajungă aici vara, probabil pentru că zona este mult mai accesibilă. Sezonul cald îmbracă zona în verde, mai apoi toamna îşi face simţită prezenţa prin nuanţe ruginii, urmând ca iarna să îmbrace totul în alb imaculat. Fiecare imagine este deosebită, totul depinde de alegerea personală a momentului în care doreşti să vizitezi Lacul Roşu.

Priveliştea zonei văzută chiar de pe lac
Priveliştea zonei văzută chiar de pe lac / Foto: steliadis.blogspot.com

Deci, România este o ţară superbă, un teritoriu magnific care nu ar mai fi acelaşi în lipsa acestor structuri unice cum este Lacul Roşu.