Big Ben este cu siguranță cel mai cunoscut ceas din lume, fiind parte din Palatul Westminster, Londra. Numele oficial al turnului este Elizabeth Tower, dar întreaga suflare de pe Glob îl cunoaște mai degrabă sub titulatura de Big Ben. Turnul are cel mai mare ceas din lume și este al treile cel mai mare turn cu ceas de sine stătător de pe Pământ. Turnul Elizabeth a fost finalizat în anul 1858 și a avut aniversarea a 150 de ani în anul 2009. Big Ben este unul dintre simbolurile Regatului Unit, deseori imagini cu frumoasa structură au fost utilizate în promovarea turismului sau ca scene de film în producții cinematografice de mare succes.

Big Ben, un ceas de mare precizie
Big Ben, un ceas de mare precizie / Foto: http://www.bestwallpaper4you.com

Ceasul și cadranele au fost proiectate de către Augustus Pugin, persoana care a reușit să conceapă cel mai exact ceas din lume, elementul în care orice persoană se poate încrede atunci când vine vorba de punctualitate. Cadranele ceasului sunt bine fixate într-un cadru de fier cu diametrul de 7 metri, acesta sprijină 312 bucăți de sticlă care formează un fel de vitraliu. Această structură inedită permite îndepărtarea pieselor și curățarea periodică a ceasului, dar alcătuiesc în același timp un design interesant.

Big Ben, structura fără de care Londra nu ar mai fi aceeași
Big Ben, structura fără de care Londra nu ar mai fi aceeași / Foto: http://wall.alphacoders.com

Noaptea, celebrul Big Ben este intens iluminat, fapt care evidențiază și mai mult grandoarea și frumusețea sa. Totuși, au existat momente în care mărețul ceas nu a fost luminat, din motive de securitate. Timp de doi ani, în timpul Primului Război Mondial, clopotele au fost reduse la tăcere, iar luminile au fost stinse pe timp de noapte, aceste acțiuni având drept scop prevenirea atacurilor germane.

O imagine tipic engleză
O imagine tipic engleză / Foto: http://atlastour.ru

În istoria Big Ben-ului au existat și momente în care ceasul nu a arătat ora exactă. Desigur, acest lucru s-a petrecut din cauza unor fenomene imprevizibile. În Ajunul Anului Nou din 1962, ceasul a încetinit cu 10 minute din cauza zăpezii grele. Important este că structura ceasului nu a suferit modificări, iar problema a fost remediată în scurt timp.

În timpul nopții, ceasul este frumos iluminat
În timpul nopții, ceasul este frumos iluminat / Foto: http://foundwalls.com

Clopotul principal are o greutate de 16 tone și a fost turnat pe 6 august 1856, fiind transporat cu o căruță trasă de șaisprezece cai, în aplauzele publicului care a luat parte la eveniment. Clopotul a fost înlocuit doi ani mai târziu, fiind avariat în timpul unor lucrări de curățare.

Big Ben, cel mai renumit ceas din lume
Big Ben, cel mai renumit ceas din lume / Foto: http://www.forwallpaper.com

Porecla de Big Ben este și astăzi subiectul unor dezbateri. Aceasta este adesea folosită pentru a descrie, în mod colectiv, ceasul, turnul, dar și clopotul. Proiectul Big Ben este unul grandios, fiind o alăturare inedită de elemente care alcătuiesc o structură unică. Locuitorii sunt mândri că în orașul lor există un asemenea edificiu, iar turiștii așteaptă nerăbdători să admire capodopera. Big Ben este motivul principal pentru care unii dintre vizitatorii Londrei ajung în oraș, având curiozitatea de a vedea cu ochii lor cel mai renumit ceas din lume.