Palatul Westminster este o altă clădire impresionantă, un edificiu cu o încărcătură istorică deosebită, locul care joacă rol de Casa Parlamentului în Londra. Palatul Westminster se află malul Râului Tamisa, chiar în centrul Londrei, fiind edificiul fără de care capitala engleză nu ar mai fi aceeași. Clădirea este vizibilă din mai multe puncte ale orașului și este un adevărat spectacol mai ales în timpul nopții, atunci când luminile nocturne îi evidențiază și mai mult frumusețea.

Palatul Westminster, vedere aeriană
Palatul Westminster, vedere aeriană / Foto: http://fineartamerica.com

La început, pe locul Palatului Westminster de astăzi exista un complex de clădiri medievale distruse de un incediu care a avut loc în anul 1834. Acestea au fost înlocuite de noul palat care păstrează încă arhitectura construcției originale. Procesul de construcție a Palatului Westminster a fost precedat de o adevărată competiție între marii arhitecți ai Angliei, aceasta fiind câștigată detașat de Charles Berry care a propus un edificiu reinventat, realizat în stil gotic. Piatra de temelie a construcției este pusă în anul 1840, procesul de construcție fiind unul anevoios care s-a desfășurat pe o perioadă de 30 de ani. Au existat mari întârzieri în finalizare, costurile au fost depășite, iar ambii arhitecți principali au decedat înainte să vadă capodopera pe care au construit-o în centrul Londrei.

Detaliile arhitecturale arată de ce s-a lucrat atât de mult la construcția palatului
Detaliile arhitecturale arată de ce s-a lucrat atât de mult la construcția palatului / Foto: http://www.greggmoreland.com

Lucrările pentru decorarea interioară au fost și mai anevoioase, finalizându-se undeva în secolul al XX-lea. De-a lungul timpului s-au efectuat importante lucrări de conservare a Palatului Westminster, o luptă grea împotriva efectelor poluării. Astăzi, Palatul Westminster este mai înfloritor ca niciodată, construcția masivă crează uimire în rândul vizitatorilor de pretutindeni.

Turnurile palatului sunt vizibile de la distanțe mari
Turnurile palatului sunt vizibile de la distanțe mari / Foto: http://www.wallsforpc.com

Palatul Westminster are trei elemente care îl evidențiază și mai mult. Cele trei turnuri înalte conferă edificiului alte dimesiuni, cel mai mare și cel mai înalt având 98,5 metri. Pe unul dintre aceste turnuri se află și cel mai cunoscut ceas din lume, deja celebrul Big Ben. Marele ceas a fost analizat de-a lungul anilor de mai mulți ceasornicari și toți au rămas uimiți de precizia sa. Așa cum au spus ei, Big Ben este un ceas de încredere, din 1859 și până astăzi a fost și încă mai este în perfectă funcțiune.

Palatul Westminster include peste 1100 de camere
Palatul Westminster include peste 1100 de camere / Foto: http://www.all-free-photos.com

Palatul Westminster este structurat în mai mult de 1100 de camere, 100 de scări și 4,8 kilometri de pasaje repartizate pe 4 etaje. Parterul este ocupat de săli de mese, birouri și baruri, iar la primul etaj se află camerele principale ale palatului, inclusiv camerele de dezbarteri, de ceremonii și bibliotecile. Ultimele două etaje sunt alcătuite doar din birouri.

Apele Tamisei înfrumusețează și mai mult Palatul Westminster
Apele Tamisei înfrumusețează și mai mult Palatul Westminster / Foto: http://toptravellists.net

Palatul Westminster este înconjurat de grădini veșnic verzi, unele dintre ele deschise și pentru public. Londonezii și turiștii deopotrivă adoră să se plimbe pe aleile înflorite, cu Palatul Westminster în fundal. Clădirea a devenit deja un simbol al Londrei, fiind unul dintre cele mai frumoase edificii din lume.