Canionul 7 Scări – un colţ de paradis românesc

Canionul 7 Scări – un colţ de paradis românesc

Canionul 7 Scări, interior
Canionul 7 Scări, interior

Probabil aţi mers de nenumărate ori pe valea Prahovei, dar nu ştiu dacă până acum aţi descoperit această splendoare naturală situată la o aruncătură de băţ de Predeal, denumită Canionul 7 Scări. Acest loc unic te va cuceri din prima clipă prin peisajul care îl înconjoară, prin sunetul asurzitor al cascadelor din interiorul canionului şi nu în ultimul rând prin traseul sinuos ce îţi creşte adrenalina.

Canionul 7 Scări din Munţii Piatra Mare
Canionul 7 Scări din Munţii Piatra Mare

De ce 7 Scări?

Această minune din Munţii Piatra Mare este un canion format de apele pârâului Şipoaia şi se află la o altitudine de 1100-1200 de metri. Mai exact este format din 7 rupturi de pantă, sau mai bine zis sunt chei săpate în calcar, găzduieşte 7 cascade –dintre care cea mai înaltă are 35 de metri- iar pentru a putea fi străbătut trebuie urcate 7 rânduri de scări metalice. Majoritatea scărilor sunt uşor înclinate pentru a fi urcate mai uşor, cu excepţia ultimei care este verticală.

Scări din canion
Scări din canion

Vei uita de toate durerile sau neplăcerile cauzate de traseul parcurs până la canion, odată ce vei începe să escaladezi scările şi să vezi unduirea armonioasă a apelor printre aceşti maiestuoşi pereţi calcaroşi. Atenţie mare însă la scări, unele sunt ude şi există riscul de a aluneca!

Podeţ de trecere din Canionul 7 Scări
Podeţ de trecere din Canionul 7 Scări

Traseul

Pentru a ajunge la Canionul 7 Scări, cel mai indicat este să porneşti de la cabana Dâmbu Morii (ce a mai rămas din ea, căci a trecut ceva timp peste ea) şi să urmezi banda galbenă care îţi va ghida traseul timp de aproximativ 1 oră. Un traseu liniştit şi curat, la umbra pădurii,  fără pante prea abrupte ori obstacole greu de trecut.

Panou de informare de la intrarea în Canionul 7 Scări
Panou de informare de la intrarea în Canionul 7 Scări

Prima scară a canionului are doar 8 trepte, pe care le vei parcurge fără probleme sau emoţii prea mari, probabil că astfel te pregăteşte pentru ce urmează, scări mai multe, ude şi alunecoase.. Nu îţi trebuie vreun echipament special, însă este bine să te asiguri că ai în picioare nişte bocanci, sau încălţări specifice drumeţiilor. Pe timp de iarnă, când temperaturile sunt foarte scăzute şi treptele sunt îngheţate, accesul în Canionul 7 Scări este interzis.

Traseul sinuos al canionului
Traseul sinuos al canionului

O dată pătruns în lumea fantastică a canionului, trecând un podeţ, vei ajunge la cea de-a doua cascadă şi mai departe vei merge spre cea mai înaltă cascadă din canion, cu o înălţime de 35 de metri. Panorama este fascinantă, iar pereţii şlefuiţi de căderea permanentă a apei, cu marmite suspendate, te introduc într-o lume mirifică. Marmitele se formează datorită schimbării bruşte a direcţiei râului, iar cea mai adâncă marmită, de peste 2 metri, o vei vedea în zona celelei de-a treia cascade.

Una din minunatele cascade din Canionul 7 Scări
Una din minunatele cascade din Canionul 7 Scări

Datorită deselor schimbări de direcţie ale canionului, nu poţi avea o imagine panoramică asupra întregului canion, de aceea îl vei descoperi bucăţică cu bucăţică şi vei fi mereu surprins de frumuseţea sa răpitoare. Când vei vedea că pereţii încep să se depărteze, e semn că traseul ia sfârşit şi canionul s-a terminat.

În lumea fantastică a canionului
În lumea fantastică a canionului

Practic traseul prin canion durează vreo 30 de minute, însă datorită faptului că urcă o singură persoană o dată, timpii de aşteptare măresc durata vizitei aici. Având în vedere locul minunat în care te afli, cu siguranţă nu te va deranja să zăboveşti cît mai mult.