Dinozaurii din Cabazon

Dinozaurii din Cabazon

Dinozaurii din Cabazon - Dinny și Mr. Rex
Dinozaurii din Cabazon - Dinny și Mr. Rex | Foto: Wikimedia

Ce poate fi mai impresionant decât un dinozaur enorm pe care îl poți vizita atât pe exterior cât și pe interior? Ei bine…doi, adică dinozaurii din Cabazon, una dintre cele mai iconice imagini ale anilor 80 în America.

Situați în Cabazon, California și vizibili tocmai de pe Interstate 10, Dinny the Dinosaur și Mr. Rez sunt vedetele acestui loc, două atracții turistice pe care nici în ruptul capului nu ar trebui să le ratați dacă ajungeți prin aceste locuri.

Un triceratops cu puiul
Un triceratops cu puiul | Foto: offbeatfrontier

Dinny primul dintre dinozaurii din Cabazon

Ideea genială care a dus la crearea acestor atracții turistice îi aparține în exclusivitate lui Claude K. Bell, un artist și sculptor local care, în anii 60, căuta o soluție pentru a-și promova cafeneaua Wheel Inn Cafe. Bell nu era la primul proiect de anvergură, el fiind implicat și în crearea Knott’s  Berry Farm, unul dintre cele mai populare parcuri tematice din California. Însă Dinny a fost cu totul altceva.

Curiozități științifice
Curiozități științifice | Foto: Krunstar.com

Dinny the Dinosaur a început ca un schelet metalic format în mare parte din resturi recuperate de Bell de pe șantierul autostrăzii Interstate 10, care tocmai se construia la acea vreme. Proiectul a demarat în 1964 și cu mici excepții aproape întreaga muncă de construcție i-a aparținut artistului. El a ridicat scheletul principal după care l-a acoperit cu exmet, un fel de plasa metalică foarte groasă, acoperită ulterior cu mai multe straturi de shotcrete, un ciment cu uscare ultra rapidă ce se aplică prin pulverizare. Singura sarcină majoră pe care Bell a încredințat-o altcuiva a fost vopsirea colosului de 14 metri înălțime și 46 de metri lungime. Un amic de-al său a făcut această treabă în schimbul unui dolar și a unei lăzi de Dr. Pepper.

Dinozaurii din Cabazon - Mr. Rex
Dinozaurii din Cabazon – Mr. Rex | Foto: treatyourselfsandiegodotcom

Inițial, dinozaurii din Cabazon ar fi trebuit să aibă ochii iluminați și să arunce foc pe gură, o chestie puțin cam extremă la care Bell a renunțat în cele din urmă. Cu toate astea, cea mai interesantă parte a lui Dinny nu este exteriorul ci interiorul. Acesta este complet accesibil tocmai până în vârful lung de Apatosaur (aceasta este specia reprezentată). Însă dacă lucrările la acest dinozaur s-au terminat la 11 ani de la începere, cel de-al doilea exemplar, Mr. Rex a mai avut de așteptat.

Mini expoziție în interiorul lui Dinny
Mini expoziție în interiorul lui Dinny | Foto: flickr.com

Dintre dinozaurii din Cabazon, Mr. Rex se poate spune că este cel mai fioros, fiind o reprezentare a unui Tiranosaurus Rex. Însă în ciuda acestui fapt, multă vreme tocmai Mr. Rex, construit chiar lângă Dinny în 1981 a reprezentat atracția principală datorită unui tobogan gigantic din coada acestuia. Din păcate, ulterior toboganul a fost umblut cu beton pentru a adăuga greutate spre partea din spate a construcției însă chiar și așa, dinozaurii din Cabazon au rămas un punct de atracție pentru turiști chiar și dincolo de anul 1988 când Bell a murit.

Lumea văzută printre colții lui Mr. Rex
Lumea văzută printre colții lui Mr. Rex | Foto: flickr.com

Azi, dinozaurii din Cabazon sunt parte dintr-un mult mai larg parc de distracții ce include numeroase atracții tematice legate de dinozauri care sunt mai ales pe placul celor mici.

În interiorul unuia dintre dinozauri
În interiorul unuia dintre dinozauri | Foto: funnylool.com