Băile Felix este una dintre cele mai renumite stațiuni balneo-climaterice de la noi și probabil chiar cea mai mare dintre toate. Se află situată în Câmpia Crișurilor, nu foarte departe de Oradea și la o altitudine de doar 150 de metri deasupra mării. Însă dacă nu vedem prea mulți munți în jurul acestei stațiuni, cu siguranță lucrurile se compensează cu bogata bază de tratament și refacere de aici. Căci aici se practică așa numitul turism balnear, o sursă de încărcare a bateriilor atât pentru trup cât și pentru suflet.
Clima din regiunea Băile Felix este aproape mereu una plăcută cu veri moderat călduroase și ierni blânde. Iar natura pare să fie în armonie cu această stare de lucruri căci aici s-au dezvoltat păduri de foioase și conifere ce acoperă spațiul din împrejurimile stațiunii. Aici oricine poate uita de stresul și agitația urbană și se poate reîncărca energetic într-un mod care pare că a devenit aproape imposibil acasă. Și în plus, faptul că din punct de vedere climatic Băile Felix este o regiune temperată pe tot parcursul anului, a permis funcționarea continuă a stațiunii, lucru ce a popularizat și mai mult serviciile de aici.
Terapie și odihnă la Băile Felix
Serviciile oferite la Băile Felix sunt printre cele mai diversificate pe linie balneo-climaterică: gimnastică medicală, bazine acoperite sau în aer liber pline cu apă termală, cabinete de hidroterapie, specialiști în kinetoterapie și masaj, bazine cu ape minerale termale, împachetări la cald cu parafină sau nămol și multe altele.
Nu foarte multă lume știe însă că băile de aici erau folosite încă de acum 1000 de ani atunci când au fost descoperite de un anume călugăr Felix, paroh la mânăstirea Sînmartin. Mai târziu, prin 1721 apare un prim așezământ balnear, cunoscut ca ”baia lui Felix” iar în deceniile următoare încep să fie descoperite și exploatate noi izvoare termale.
Dincolo de turismul cu caracter balnear, mai există și multe alte motive să îți faci vacanța la Băile Felix. Astfel, aici se găsesc mai multe lacuri renumite pentru nuferii ce cresc pe ele, avem un Aqua Park acoperit (primul din zonă) dar și o întreagă rezervație naturală, denumită ”Pârâul Peța” unde vei putea vedea niște specii caracteristice doar acestor locuri cu este Nymphaea Lotus Thermalis (o relicvă din era terțiară), Roșioara lui Racoviță, un pește endemic ce și-a căpătat numele de la celebrul Emil Racoviță dar și Melanopsis Parreyssi, o specie de melci veche de când era glaciară și poate și mai bătrână de atât. Iar pentru o imagine absolut impresionantă, nu trebuie să ratezi Craterul de la Betfia, de fapt un fenomen carstic sub formă de aven care coboară literalmente vertical pe aproape 54 de metri.
Nu în ultimul rând dacă ajungeți la Băile Felix, mai mult ca sigur vi se va oferi ocazia să vă înscrieți pentru o excursie la Peștera Urșilor din comuna Chișcău. Nu ezitați să acceptați pentru că aceasta este probabil singura peșteră de la noi din țară care este aranjată și amenanjată la standarde internaționale de prezentare, aici găsindu-se fosile ale unor animale demult dispărute cum ar fi ursul de peșteră.