London Eye a fost construit la finele secolului trecut ca parte din activitățile destinate trecerii în noul mileniu. Imensa roată de carusel era la vremea aceea cea mai mare construcție de acest fel, titlu pe care, de altfel, l-a păstrat până în 2006. Însă dincolo de recorduri, The London Eye este soluția perfectă pentru cei ce vor să vadă Londra de la înălțime.
Conceput de o întreagă comisie de arhitecți, The Eye a fost gândit asemenea unei imense roți de bicicletă care este în continuu ținută sub tensiune de cablurile ce acționează asemenea unor spițe. Însă datorită dimensiunilor foarte mari, roata a fost adusă pe bucăți și asamblată la bordul unei platforme. Abia după aceea, cu ajutorul unor cricuri foarte puternice The London Eye a fost adus în poziție verticală, așa cum poate fi observat azi.
London Eye, o atracție de milioane
De-a lungul întregii circumferințe a roții există 32 de nacele de mari dimensiuni a căror formă ovoidă face această construcție și mai neobișnuită. Fiecare nacelă are nu mai puțin de 10 tone și poate duce în siguranță până la 25 de oameni. Aceștia se pot mișca în voie la bordul capsulelor care, pentru confortul vizitatorilor sunt dotate cu aer condiționat și scaune.
London Eye nu se rotește prea rapid, viteza sa fiind păstrată constantă la 26 cm pe secundă, ceea ce se traduce în circa 0,9 kilometri pe oră. Decizia constructorilor de a adopta această viteză are în vedere mai mulți factori: o singură nacelă face o rotație completă în aproximativ 30 de minute, lăsând suficient timp vizitatorilor să admire peisajul. De asemenea, datorită mișcării lente, roata nu trebuie oprită aproape niciodată pentru a permite urcarea sau coborârea pasagerilor, singura excepție fiind în cazul persoanelor cu dizabilități. Și nu în ultimul rând, întregul sistem este de așa manieră gândit încât consumul de energie este minim.
Spre deosebire de alte construcții realizate pentru aniversarea noului mileniu, London Eye s-a bucurat de o primire călduroasă și lipsită de critici din partea locuitorilor Londrei. Ba mai mult, Sir Richard Rogers, unul dintre cei mai apreciați arhitecți ai țării a subliniat că The Eye este pentru Londra ceea ce este Turnul Eiffel pentru Paris. Un monument și un simbol ce le permite oamenilor să urce deasupra orașului și să îl privească de la distanță. Nu doar specialiștii sau clasa bogaților ci toți au acces acum la acest lucru. Asta e frumusețea acestei construcții: este publică, este accesibilă și se află chiar în centrul Londrei.
Și nu am putea spune că The London Eye este doar un obiectiv turistic, deși, conform datelor oficiale, chiar este cel mai vizitat loc din capitala Angliei. Însă mai mult de atât, din 2005 încoace, gigantica roată de carusel s-a transformat în fiecare an în centrul manifestărilor dedicate revelionului. Luminile și focurile de artificii de aici sunt de două ori mai puternice decât oriunde altundeva pentru că pe lângă imaginea lor reală, Tamisa oferă și ea propriu-i spectacol de reflexii strălucitoare, impresionante.
Cel mai recent eveniment ce a implicat The London Eye a fost rebotezarea uneia dintre capsulele roții cu numele ”Coronation Capsule” pentru a marca a 60-a aniversare a încoronării Reginei Elisabeta a II-a.