Millennium Dome este, alături de The Eye, unul dintre cele mai ușor de recunoscut construcții moderne de pe harta orașului Londra. Istoria sa a început cu mai bine de 12 ani în urmă și deși era menit să reziste doar un singur an, diferitele conjuncturi ale momentului și faptul că și-a dovedit din plin rezistența l-au transformat într-o construcție permanentă, locul în care acum funcționează celebra arenă O2.

Millennium Dome vedere de pe Tamisa
Millennium Dome vedere de pe Tamisa

The Millennium Dome a fost gândit inițial ca un spațiu pentru găzduirea expoziție Millennium Experience ce urma să celebreze intrarea în cel de-al treilea mileniu al umanității. Pentru construirea sa a fost ales un loc situat în Peninsula Greenich, chiar pe malul Tamisei. Și astfel, între 1 ianuarie și 31 decembrie 2000, aici au fost realizate mai multe sub-expoziții ce urmăreau teme legate de existența, activitățile și spațiile de viață ale oamenilor, pornind din cele mai vechi timpuri. De asemenea, aici s-a mai ținut și un spectacol tematic a cărui muzică fusese compusă de Peter Gabriel.

Millennium Dome, între eșec și renaștere

Din păcate, Millennium Dome și Millennium Experience s-au dovedit a fi un semi fiasco pentru că estimările inițiale de 12 milioane de vizitatori într-un singur an au fost mult prea mari, aproape dublu față de ceea ce s-a înregistrat în realitate.Prin urmare, după mai multe schimbări în conducerea comisiei ce administra evenimentele ținute în Millennium Dome și după investiții suplimentare de circa 25 de milioane de dolari, responsabilii au trebuit să își recunoască eșecul.

Millennium Dome vedere aeriana
Millennium Dome vedere aeriana

Din fericire, dacă restul dotărilor folosite în, pe lângă sau în jurul Millennium Dome de-a lungul anului 2000, au fost lichidate sau licitate pentru a mai recupera din pagubă, cu clădirea în sine lucrurile au stat diferit.

Construcția fusese realizată foarte solid, din materiale gândite să țină cel puțin 40-50 de ani iar sumele băgate în acest proiect nu fuseseră nici măcar recuperate. Prin urmare, vreme de aproape zece ani The Millenium Dome a rămas închis cu mici excepții în care a fost folosit pentru concerte sau spectacole de sfârșit de an.

Millennium Dome si cateva din blocurile Londrei noaptea
Millennium Dome si cateva din blocurile Londrei noaptea

În 2005 Millenium Dome a fost redenumit The O2 în cadrul unui contract de 6 milioane de lire sterline pe an iar din 2007 noua arenă și-a intrat pe deplin în drepturi. Totuși aceasta nu ocupă în realitate decât vreo 40% din suprafața domului, restul fiind spațiu în care funcționează baruri, restaurante și chiar un cinematograf.

Evenimentul de lansare al Arenei O2 a fost celebrat cu un mega concert Bon Jovi. Însă modul în care a fost conceput noul spațiu de entertainment permitea activități cu mult mai diversificate. Astfel în 2012, în timpul Olimpiadei de Vară, aici s-au ținut probele de gimnastică, baschet și chiar baschet pentru sportivii în cărucioare cu rotile.

Millennium Dome in toata splendoarea sa
Millennium Dome in toata splendoarea sa

Deși nu pare, există o simbolistică foarte precisă în cadrul structurii și arhitecturii Millennium Dome. Deoarece construcția se află în regiunea North Greenwich, aproape de meridianul zero, domul a fost ridicat cu ajutorul a 12 stâlpi pentru 12 luni ale anului la 52 de metri înălțime pentru 52 de săptămâni ale anului și are un diametru de 365 de metri, câte un metru pentru fiecare zi din an.

Millennium Dome intrarea pe arena O2
Millennium Dome intrarea pe arena O2

Dacă ajungeți prin Londra, nu ezitați să verificați lista concertelor de pe Arena O2, o vizită la Millennium Dome va fi cu adevărat interesantă.