Domul din Koln este o biserică din orașul omonim, un edificiu impunător devenit deja un simbol al Germaniei. Domul din Koln este un monument renumit al catolicismului german, iar ahitectura gotică este o adevărată splendoare. Edificiu face deja parte din Patrimoniul Mondial UNESCO și este în același timp cel mai vizitat punct de reper din Germania, o medie de 20 000 de oameni vizitează zilnic Domul din Koln.

Podul care trece peste Rin, cu Domul din Koln în fundal
Podul care trece peste Rin, cu Domul din Koln în fundal / Foto: http://www.pigasus.de

Construcția Domului din Koln începe în anul 1248, dar este oprită în anul 1473, proiectul rămânând neterminat. Edificiul este finalizat abia în anul 1880, construcția devenind imediat o emblemă a Germaniei. Lăcașul de cult are 144,5 metri lungime, iar turnurile sale ajung la înălțimea de 157 de metri, fiind vizibile din mai multe puncte ale orașului. Domul din Koln este cea mai mai mare biserică gotică din Europa de Nord, constructorii au planificat-o să fie astfel pentru a găzdui racla celor Trei Regi.

Domul din Koln, edificiul care schimbă orizonbtul orașului
Domul din Koln, edificiul care schimbă orizonbtul orașului / Foto: http://www.hdwpapers.com

În ciuda faptului că a fost lăsată incomplet, Domul din Koln a devenit o capodoperă de o valoare incontestabilă, o mărturie puternică a credinței pentru lumea medievală și modernă. Anul 1996 este momentul în care Domul din Koln este inclus pe listele Patrimoniului Mondial UNESCO, mulți dintre vizitatorii care ajung în metropola germană rămân uimiți de frumusețile edificiului. Vizitatorii pot urca 509 trepte din piatră, pe o scară în formă de spirală și ajung pe o platformă de vizionare aflată la înălțimea de 98 de metri. Platforma oferă o vedere spectaculoasă asupra Rinului.

Turnurile edificiului sunt vizibile din mai multe puncte ale orașului
Turnurile edificiului sunt vizibile din mai multe puncte ale orașului / Foto: http://wallpapers.brothersoft.com

Planul Domului din Koln este de forma unei cruci latine, așa cum este de obicei cel al unei catedrale gotice. Clădirea este dominată de turlele sale uriașe, care au în întregime caracter germanic, aceastea adaugă edifciului un farmec aparte. Una dintre comorile lăcașului de cult este altarul, care datează din anul 1322. Acesta este construit din marmură neagră, iar partea din față și cele laterale sunt acoperite cu marmură albă. Cea mai renumită operă de artă din interior este Altarul celor Trei Regi, o raclă impunătoare făcută din bronz, aur și argint, ornamentată cu sculpturi, emailuri și pietre prețioase. Racla a fost deschisă în anul 1864, iar vizitatorii au afirmat că au văzut haine și rămășițe osoase.

Interiorul, fascinant ca și exteriorul
Interiorul, fascinant ca și exteriorul /
Foto: http://www.ign.com

Domul din Koln are în total 11 clopote, dintre care 4 sunt medievale. Sunetele cristaline ale clopotelor din bronz însuflețesc edificiul și îi conferă un farmec aparte. Domul din Koln este cel mai vizitat și mai fotografiat monument din metropola omonimă, edificiul care schimbă complet orizontul orașului. Anual, câteva milioane de oameni din toate colțurile lumii vizitează această capodoperă arhitecturală, un edificiu unic fără de care Germania nu ar mai fi aceeași.