Pământul este alcătuit dintr-o multitudine de formațiuni ciudate, dar care se evidențiază tocmai prin unicitatea și imprevizibilul lor. Din această categorie face parte și Râul Tinto, localizat în sud-vestul Spaniei, cu originea în Munții Sierra Morena, Andaluzia. Încă din cele mai vechi timpuri, regiunea în care se află și Râul Tinto a fost o resursă a vieții, a bogăției, a bunăstării. Zona era renumită pentru materialele prețioase care se regăseau aici, pentru cupru, argint, aur și alte minerale. Ibericii, fenicienii, grecii, romanii, vizigoții și maurii sunt doar o mică parte dintre popoarele care au explorat la maxim regiunea.

Apele roșiatice fac din Râul Tinto un loc unic!
Apele roșiatice fac din Râul Tinto un loc unic! / Foto: http://www.felsofokon.hu

Râul Tinto este o formațiune unică ce se distinge de toate celelalte prin apele sale foarte acide colorate intens într-o nuanță roșiatică, datorată fierului ce s-a dizolvat continuu pe parcursul a milioane de ani. Apele acide au dus la formarea unor probleme grave de mediu, din cauza concentrațiilor de metale grele din râu. Cu toate acestea, Râul Tinto este o adevărată atracție pentru turiști, de la an la an numărul acestora crește considerabil.

Apele bogate în minerale sunt și foarte acide
Apele bogate în minerale sunt și foarte acide / Foto: http://elblogdecarmenmunozdelgado.blogspot.com

Procesul de formare a Râului Tinto este unul foarte îndelungat, dar acest procedeu complicat a dus la formarea unui loc de o frumusețe unică. Astăzi, exploatarea minieră se desfășoară la scară largă, în principal companii din Marea Britanie se ocupă zi de zi de prelucrarea metrialelor prețioase din zonă. Câteva sute de persoane sunt angajate în minele din jurul Râului Tinto.

Râul Tinto, o sursă continuă de materiale prețioase
Râul Tinto, o sursă continuă de materiale prețioase / Foto: http://elblogdecarmenmunozdelgado.blogspot.com

Râul Tinto este un loc foarte interesant și pentru oamenii de știință din întreaga lume. Aceștia au descoperit câteva specii de bacterii despre care se spune că ar fi cauza apelor acide din râu. Acest lucru nu este încă probat, studiile sunt în toi și zilnic echipe de biologi și geologi se deplasează la fața locului în încercarea de a desluși misterele. Rocile subterane de pe albia râului conțin fier și sulfură de minerale, sursa de hrană a acestor tipuri de bacterii.

Râul Tinto crează un peisaj aproape ireal
Râul Tinto crează un peisaj aproape ireal / Foto: http://peripluscd.wordpress.com

Râul Tinto a devenit deja o mare curiozitate și pentru turiști, care vin în număr mare la râu. Zona este destul de ușor de accesat, iar apele roșiatice sunt un magnet pentru turiști. Deși zona este aproape pustie, nu există locuri de cazare sau alte facilități, vizitatorii suportă cu stoicism căldura sau capriciile vremii pentru a admira o formațiune cel puțin spectaculoasă. Râul Tinto este o destinație potrivită pentru turiștii care iubesc vacanțele în natură, în sălbăticie, care nu se sfiesc să doarmă în corturi sau alte locuri improvizate.

Așadar, Râul Tinto este o formațiune spectaculoasă, o minune naturală pe teritoriul Spaniei.