Catedrala Sfântul Ștefan din este biserica mamă a Arhiscopiei Catolice din Viena, fiind un lăcaș de cult impunător construit pe teritoriul a două biserici mai vechi. Catedrala Sfântul Ștefan este fără doar și poate cea mai importantă clădire din capitala Austriei, fiind locul unde se desfășoară multe evenimente religioase. Acoperișul din țiglă multicoloră a devenit unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale orașului, Catedrala Sfântul Ștefan fiind o emblemă și un punct de reper în capitala austriacă.

Acoperișul, un element inedit
Acoperișul, un element inedit / Foto: http://www.panoramio.com

După cum sugerează și numele, catedrala este o dedicație pentru Sfântul Ștefan, construcția are 107 metri în lungime, 40 de metri lățime și 136 înălțime în cel mai înalt punct al său. De-a lungul timpului, funinginea și poluarea din aer au colorat Catedrala Sfântul Ștefan în gri, dar recentele proiecte de restaurare au reușit să readucă clădirea la albul original. Cel mai important punct al edificiului este acoperișul bogat ornamentat, multicolor, acoperit cu 230 000 de plăci glazurate. Pe partea de sud a clădirii, plăcile formează un mozaic care înfățișează un vultur bicefal, simbol al unui imperiu condus de Dinastia Habsburg. Acoperișul este atât de abrupt încât ploaia îl curăță perfect și este rareori acoperit de zăpadă.

O mulțime de turiști curioși roiesc în jurul catedralei
O mulțime de turiști curioși roiesc în jurul catedralei / Foto: http://en.wikipedia.org

Turnurile alcătuiesc un alt punct de atracție la Catedrala Sfântul Ștefan, fiind de asemeni cele mai înalte structuri ale edificiului. Ele au fost în trecut puncte de observare și control, în momentele în care Viena era adesea călcată de dușmani. În interiorul turnurilor exista chiar și un apartament pentru străjeri care echipau turnul pe timp de moarte și sunau clopotele în cazul în care apărea ceva în neregulă în oraș. O parte dintre clopote mai există și astăzi, Catedrala Sfântul Ștefan are în total 23 de clopote care însuflețesc zona în timpul evenimentelor importante. Cel mai clopot este denumit oficial Sfânta Maria, fiind cel mai mare clopot din Austria și al doilea cel mai mare din Europa, după cel care se află în Domul din Koln.

Interiorul catedralei este la fel de impresionant ca și exteriorul
Interiorul catedralei este la fel de impresionant ca și exteriorul / Foto: http://travel.nationalgeographic.com

Interiorul Catedralei Sfântul Ștefan este la fel de spectaculos ca și exteriorul. Acesta este structurat într-un număr impresionant de 18 altare, în partea principală a bisericii și mai multe în diferitele capele ale edificiului. Primul loc pe care trebuie să-l vizitezi neaparat dacă ajungi în Catedrala Sfântul Ștefan este Marele Altar, o adevărată capodoperă arhitecturală și artistică a cărui construcție a durat peste 7 ani. O multitudine de picturi, statui și alte obiecte religioase înfrumusețează Marele Altar, fiind o încântare pentru turiști.

Catedrala Sfântul Ștefan, un punct de reper în Viena
Catedrala Sfântul Ștefan, un punct de reper în Viena / Foto: http://www.lisavienna.at

În concluzie, Catedrala Sfântul Ștefan este edificiul care schimbă orizontul Vienei, locul unde turiști de pretutindeni vin an de an pentru a se încărca cu energie pozitivă. Anual, peste 3 milioane de turiști străini vizitează Viena și se bucură de frumusețile Catedralei Sfântul Ștefan.