Muntenegru este o țară mică, o republică ex-iugoslavă care și-a declarat independența în anul 2006, un teritoriu superb situat la Marea Adriatică, în vecinătatea Croației. Muntenegru este catalogată ca fiind unul dintre cele mai frumoase locuri de pe Pământ, fapt datorat peisajelor pitorești, folclorului, frumuseții locurilor sălbatice, dar și ospitalității locuitorilor săi.

Accesul spre cele mai importante obiective turistice se realizează pe apă
Accesul spre cele mai importante obiective turistice se realizează pe apă / Foto: funkystock.photoshelter.com

Muntenegru este un teritoriu descoperit în Evul Mediu de către navigatorii venețieni, care au observat pădurile dese și întunecate, hotărând într-un final să-l numească Monte Negro. Țara se află chiar între vârfurile calcaroase ce depășesc uneori 2500 de metri, ele crează o puternică fortăreață naturală. Aproximativ jumătate din teritoriul muntenegrean se află la peste 1000 de metri altitudine, însă de remarcat sunt și zonele mediteraneene cu faleze infinite și superbe plaje cu nisip sau pietriș.

Peisajele din Muntenegru sunt uimitoare!
Peisajele din Muntenegru sunt uimitoare! / Foto: http://hdw.eweb4.com

Muntenegru este locul ideal atât pentru iubitorii de mare cât și pentru cei care adoră farmecul muntelui, fiind un loc complex care are multe de oferit turiștilor săi. Țara este practic împărțită în trei regiuni, fiecare dintre ele cu locuri deosebite și peisaje mirifice. Golfuri, parcuri naționale, plaje care nu se mai sfârșesc, mănăstiri și trasee montane, toate pot fi admirate în Muntenegru, într-un cadru natural de excepție.

Golful Kotor
Golful Kotor / Foto: biodataofdrvhp.blogspot.com

Golful Kotor este poate unul dintre cele mai frumoase locuri din Muntenegru, fiind o zonă inedită, chiar în mijlocul său se regăsesc două lăcașe de cult, de mare importanță pentru credincioși. Biserica Maica Domnului și Biserica Sfântul Gheorghe sunt două dintre cele mai vizitate locuri de rugăciune din Muntenegru, construcții vechi ce completează perfect peisajul natural. Golful Kotor este constituit dintr-o mulțime de vestigii venețiene, sate de pescari și construcții medievale, toate acestea pot fi vizitate doar printr-o călătorie divină, cu vaporul.

Sveti Stefan, un fost sat al pescarilor
Sveti Stefan, un fost sat al pescarilor / Foto: www.descoperalocuri.ro

Rivierele muntenegrene sunt motivul pentru care unii turiști aleg Muntenegru ca și destinație de vacanță, plajele bine amenajate, valurile Mării Adriatice sunt elementele care aduc an de an tot mai mulți turiști. Rivierele includ peninsule, insulițe, plaje cu nisip sau pietriș, stațiuni atractive, toate într-un fundal muntos de o frumusețe rară. Turismul exclusivist nu este o raritate în Muntenegru, aici se regăsesc o mulțime de stațiuni luxoase, una dintre ele este mica insuliță pe numele său Sveti Stefan. Zona a fost odată un sat pentru pescari și a devenit astăzi un ansamblu uimitor de plaje întinse, construcții vechi și o vegetație luxuriantă.

Perast, Muntenegru
Perast, Muntenegru / Foto: hqwallbase.com

Orașele vechi sunt cele care păstrează vie istoria regiunii, locuri care vor reaminti întotdeauna că Muntenegru are un trecut bogat, presărat pe alocuri cu evenimente care au zdruncinat întreg teritoriul. Perast, Kotor sau Harceg Novi sunt cele mai importante orașe istorice care există pe teritoriul muntenegrean, locuri unde se regăsesc o sumedenie de construcții foarte vechi, dar care s-au conservat foarte bine în timp.

Apus de soare la Marea Adriatică
Apus de soare la Marea Adriatică / Foto: http://www.macwallhd.com

Așadar, Muntenegru este una dintre cele mai frumoase țări ale lumii, un loc deosebit vizitat tot mai intens în ultimii ani.