Lacul Gâlcescu, ochiul albastru al Munților Parâng

Lacul Gâlcescu, ochiul albastru al Munților Parâng

Lacul Gâlcescu
Lacul Gâlcescu / Foto: http://calatoritiinromania2013.blogspot.com

România este ţara care se bucură de existenţa unei multitudini de lacuri, formate în diverse zone, ape limprezi care nu fac decât să înfrumuseţeze şi mai mult regiunile în care sunt localizate. Lacul Gâlcescu este cu siguranţă unul dintre cele mai frumoase lacuri ale ţării noastre, poate chiar ale lumii, apele glaciare se regăsesc în Munţii Parâng, într-un cadru de vis la altitudinea de 1925 de metri. Lacul Gâlcescu este declarat monument al naturii şi împreună cu împrejurimile sale alcătuieşte o rezervaţie naturală de toată frumuseţea, înfiinţată încă din 1932.

Lacul Gâlcescu își schimbă înfățișarea în funcție de anotimp
Lacul Gâlcescu își schimbă înfățișarea în funcție de anotimp / Foto: http://www.bloguldecalatorii.ro

Lacul Gâlcescu este cel mai mare lac glaciar din Masivul Parâng, ocupând o suprafaţă totală de 31. 260 de metri pătraţi. Adâncimea maximă a lacului nu depăşeşte 9,3 metri, apele sale şi împrejumile alcătuind destinaţia de vacanţă perfectă pentru toţi iubitorii de natură şi aer curat. Există mai multe trasee care duc spre Lacul Gâlcescu, dar, de obicei turiştii străbat o vale imensă, pornesc din Staţiunea Rânca şi după şase ore ajung la Lacul Gâlcescu. Zona este destul de izolată, natura se dezvăluie în toată splendoarea ei, în regiunea nu prea se cunoaşte intervenţia umană, fapt care conferă şi mai mult farmec regiunii. Primul aspect care nu poate trece neobservat este aerul puternic de munte, care se resimte tot mai mult odată cu urcarea în altitudine.

Lacul Gâlcescu, monument al naturii
Lacul Gâlcescu, monument al naturii / Foto: http://www.avantaje.ro

Lacul Gâlcescu este zona în care se pot desfăşura diverse activităţi, rezervaţia naturală fiind geologică, floristică şi peisagistică. Crestele montane ce par fără sfârşit, peisajele deosebite care uimesc indiferent de anotimp, dar şi speciile de plante unice transformă zona în destinaţia de vacanţă ideală pentru cei care apreciază frumuseţile naturii. Lacul Gâlcescu poate fi vizitat în orice perioadă din an, regiunea devine tot mai interesantă de la un sezon la altul. În timpul iernii, zăpada abundentă pune probleme turiştilor, care străbat traseul mult mai greu faţă de celelalte perioade ale anului.

În zilele senine, pe fundul apelor se observă cu ochiul liber diverse specii de pești
În zilele senine, pe fundul apelor se observă cu ochiul liber diverse specii de pești / Foto: http://www.novaci-transalpina.ro

În partea de sud, Lacul Gâlcescu este mărginit de blocuri mari de grohotiş, iar celelalte maluri sunt pline de vegetaţie, în special jnepeni. O vegetaţie bogată a dus desigur la formarea unei faune pe măsură, împrejurimile lacului ascund o sumedenie de specii interesante. Pe stâncile abrupte se pot observa capre negre, urşi, lupi, mistreţi, vulpi, pisici sălbatice, râşi şi chiar acvile de munte. În zilele senine, se pot vedea în apele limpezi ale lacului o sumedenie de pești și probabil că trebuie să fii insensibil să curmi viața acestor pești care însuflețesc lacurile noastre glaciare.

Traseul care duce spre lac este destul de dificil
Traseul care duce spre lac este destul de dificil / Foto: http://plus.google.com

Așadar, Lacul Gâlcescu este o altă minune a țării noastre, locul care accentuează faptul că România este una dintre cele mai frumoase țări ale lumii.