Ţara noastră se mândreşte cu un număr impresionant de biserici şi mănăstiri, locuri de rugăciune unde creştini de pretutindeni vin pentru a se ruga şi pentru a-şi regăşi liniştea. Mănăstirea Cozia este unul dintre cele mai cunoscute locuri de rugăciune din România, un complex monahal medieval care se află chiar pe malul Râului Olt, în Oraşul Călimăneşti. Structura este o ctitorie a voievodului Mircea cel Bătrân, aceasta fiind ridicată între anii 1387 – 1391. Un an a durat ca picturile interioare să fie finalizate, între anii 1390 – 1391 s-a lucrat intens la partea artistică, cea care este o adevărată amprentă a Mănăstirii Cozia.

Fântâna ridicată în timpul lui Neagoe Basarab
Fântâna ridicată în timpul lui Neagoe Basarab / Foto: http://www.manastireacozia.ro

De-a lungul anilor, Mănăstirea Cozia a suferit mai multe restaurări, dar întotdeauna s-a păstrat arhitectura originală a complexului monahal. Lucrări de renovare s-au desfăşurat în timpul conducerii a mai multor domnitori de seama, printre care Neagoe Basarab şi Constantin Brâncoveanu. În timpul lui Neagoe Basarab a fost ridicată şi fântâna din curtea interioară a mănăstirii, un alt element care conferă o frumuseţe aparte Mănăstirii Cozia.

Chiar la intrarea în mănăstire sunt înscrise cele mai importante informaţii legate de Mănăstirea Cozia
Chiar la intrarea în mănăstire sunt înscrise cele mai importante informaţii legate de Mănăstirea Cozia / Foto: http://stirile.rol.ro

Istoria Mănăstirii Cozia este una îndelungată şi plină de evenimente, dar parcursul său este presărat şi cu momente mai puţin plăcute. De-a lungul anilor, Mănăstirea Cozia a fost şi şcoală, dar a fost transformată şi în închisoare vreme îndelungată, nu mai puţin de 14 ani. Ulterior devine spital, dar un alt moment greu pentru sfântul lăcaş este perioada Primului Război Mondial, atunci devine grajd pentru cai. Toate aceste etape nefavorabile au trecut şi iată că astăzi Mănăstirea Cozia este mai înfloritoare ca niciodată.

Mormântul lui Mircea cel Bătrân din incinta mănăstirii
Mormântul lui Mircea cel Bătrân din incinta mănăstirii / Foto: http://costin.ro

Există nenumărate motive pentru care turiştii aleg să viziteze Mănăstirea Cozia. Cel dintâi ar fi acela că locul este sfânt şi este înconjurat de o spiritualitate unică. Arhitectura mănăstirii, rămasă neschimbată de sute de ani te trimite într-o călătorie în timp, o experienţă deosebită care nu se poate compara cu nimic în lume. La Mănăstirea Cozia este înmormântat Mircea cel Bătrân, ctitorul mănăstirii, cel mai mare domn al Ţării Româneşti. Unice sunt şi picturile de pe pereţii lăcaşului de cult, cele din pronaos şi cele din pridvor, chiar la intrarea în biserică s-au conservat cel mai bine în timp.

Curtea interioară, locul ideal pentru meditaţie
Curtea interioară, locul ideal pentru meditaţie / Foto: http://yoncyblog.wordpress.com

Mănăstirea Cozia este situată chiar pe malul Râului Olt, într-un cadru natural de vis. Împrejurimile nu fac decât să accentueze frumuseţea mănăstirii, care este oricum un loc de legendă. România este ţara care încă se mai bucură de exitenţa construcţiilor vechi, de arhitectura Evului Mediu şi de edificii care s-au păstrat foarte bine în timp. Pentru turişti, vizitarea Mănăstirii Cozia este cu siguranţă o onoare, o experienţă incomparabilă.

Picturile din interiorul mănăstirii s-au conservat foarte bine în timp
Picturile din interiorul mănăstirii s-au conservat foarte bine în timp / Foto: http://www.istorielocala.ro