Malaezia, confluențe culturale

Malaezia, confluențe culturale

Kuala Lumpur de Revelion
Kuala Lumpur de Revelion

Păduri tropicale și recifi, munți și minarete, zgârie-nori și sampane, toate într-un singur loc: Malaezia, cu adevărat o parte vie a Asiei. De fapt, Malaesia este o națiune ce s-a transformat și a adoptat numeroase tradiții și obiceiuri ale popoarelor din zonă: stilul chinez de construcție, design-ul hindus al templelor și multe alte exemple stau mărturie pentru această țară care se află într-un continuu proces de transformare și modernizare.

Imagine de vis din Malaezia
Imagine de vis din Malaezia

Deși istoria veche a acestor locuri se întinde pe mai bine de 40.000 de ani, pe vremea când Malaezia era dominată de triburi și regate (fie ele hinduse sau budiste), ceea ce ne interesează este istoria mai nouă. Asta pentru că primi coloniști europeni de aici au fost olandezii și portughezii care și-au stabilit în zonă porturi de unde făceau comerț cu Europa. Însă odată cu secolul XVIII, englezii încep să își manifeste din ce în ce mai mult puterea colonială. În această perioadă porturile Georgetown și Malacca încep să crească, dezvoltându-se într-un ritm foarte accelerat, însă tot acum se naște și un mic oraș la marginea junglei. Poate ați auzit de el, se cheamă Kuala Lumpur iar mai târziu a devenit capitala întregii țări.

Kuala Lumpur
Kuala Lumpur

Când vizităm Malaezia?

Fiind situată în partea de Sud-Est a Asiei, Malaezia are un climat tropical cu temperaturi și umiditate destul de ridicate pe tot parcursul anului. În medie, valorile pe termomentru sunt peste 30 de grade Celsius în timpul zilei și scad destul de rar sub 20 de grade în timpul nopții. Cu toate astea, cel mai bun moment pentru a vizita Malaezia ține foarte mult de locația pe care veți să o vizitați. Țara intră în perioada musonului de Sud-Vest din mai până în septembrie și în cea a musonului de Nord-Est din noiembrie până prin martie. Prin urmare, anumite zone vor fi mai umede ca altele. Deci, cea mai bună perioadă pentru a vizita Malaezia este între iunie și iulie pe coasta de Est și între ianuarie și februarie pe cea de Vest.

Insula Langkawi este excelentă pentru scufundări
Insula Langkawi este excelentă pentru scufundări

Atracții turistice în Malaezia

Deși nu este una dintre cele mai mari țări din Asia, Malaezia este cu siguranță una dintre cele mai bogate în materie de atracții turistice, care mai de care mai interesante.

Batu

Intrarea în Peșterile Batu
Intrarea în Peșterile Batu

Peșterile Batu se găsesc la doar 13 km Nord de Kuala Lumpur. Ele reprezintă în egală măsură un loc sfânt pentru populația de religie hindusă dar și un obiectiv turistic important vizitat de milioane de oameni în fiecare an. Chiar dacă nu aveți nici un interes religios aici, priveliștea spectaculoasă oferită de peșterile de calcar pline de stalactite, este ceva ce nu veți dori să ratați. De altfel, imaginea în sine este puternic contrastantă cu caracterul tropical al țării.

Peșterile Batu din Malaezia
Peșterile Batu din Malaezia

Gunung Mulu

Parcul Național Gunung Mulu
Parcul Național Gunung Mulu

Folosit în trecut ca loc de vânătoare pentru triburile de canibali, Parcul Național Gunung Mulu este mult mai pașnic acum, fiind inclus pe lista World Heritage a UNESCO. Aici se găsește unul dintre cele mai exinse sisteme de peșteri din lume.

Peșteră din Gunung Mulu
Peșteră din Gunung Mulu

Însă doar cinci dintre cavernele de aici sunt deschise publicului. Restul pot fi accesate doar cu acord special și doar de către expedițiile organizate. În schimb, doritorii pot urca până în vârful masivelor de calcar de aici pentru a admira priveliștea din jur.

Formațiuni ciudate în Parcul Național Gunung Mulu din Malaezia
Formațiuni ciudate în Parcul Național Gunung Mulu din Malaezia

Scuba diving

Scuba diving
Scuba diving

Malaezia este faimoasă pentru scuba diving căci în preajma coastelor ei se găsesc numeroși recifi și epave scufundate numai bune pentru explorat. De altfel, nu numai turiștii sunt atrași de acestea ci și fauna marină locală, așa că aveți toate șansele să întâlniți numeroase specii de pești și poate chiar un rechin…sau doi.

Templul Șerpilor

Templul Șerpilor din Penang
Templul Șerpilor din Penang

În Penang, una dintre cele mai mari atracții este Templul Șerpilor. Și dacă nu ați mai auzit de el, să știți că își respectă numele pe deplin, fiind plin ochi cu șerpi veninoși. Din fericire, aceștia prezintă un pericol minim, fiind mai tot timpul drogați de fumul aromat al mirodeniilor arse de călugări. Deci nu vă fie frică și pășiți printre reptilele semi-adormite în acest loc ce ascunde multe frumuseți.

Șerpii stau liniștiți în templul ce le poartă numele
Șerpii stau liniștiți în templul ce le poartă numele

Taman Negara

Poteca nu împiedică mereu natura să își reintre în drepturi
Poteca nu împiedică mereu natura să își reintre în drepturi

Dacă vă place cum arată jungla ecuatorială dar ați crezut mereu că ea este complet inaccesibilă, Parcul Național Taman Negara vă va ajuta să vă schimbați părerea. Acest colț din Malaezia este acoperit cu o pădure tropicală deasă dar în același timp, potecile acoperite că plăci de lemn vă vor ușura drumul, oferindu-vă posibilitatea să vă concentrați pe lucrurile cu adevărat importante: maimuțe, căprioare, tapiri și…șerpi.

Platformă suspendată în Parcul Taman Negara
Platformă suspendată în Parcul Taman Negara

Insula Langkawi

Langkawi, imagine paradisiacă din Malaezia
Langkawi, imagine paradisiacă din Malaezia

Langkawi este un loc superb cu plaje lungi, acoperite de nisip alb, recifi de corali, palmieri ce se leagănă în bătaia vântului și magazine duty free cât curpinde. În plus, tot aici se găsește și Langkawi Sky Bridge despre care am mai scris pe site-ul nostru, o pasarelă pietonală ce joacă rolul de punte de observație de unde veți putea să aruncați un ochi spre întreaga insulă și chiar mai departe.

Langkawi Sky Bridge
Langkawi Sky Bridge

Kuala Lumpur

Kuala Lumpur, un oraș modern
Kuala Lumpur, un oraș modern

Ultima dar nu și cea din urmă, Kuala Lumpur este oglinda transformărilor prin care a trecut Malaezia în ultimul secol și jumătate. Aici istoria colonială și incredibila diversitate culturală fac din Kuala Lumpur una dintre cele mai atractive și mai interesante capitale asiatice. Printre cele mai importante obiective ale orașului se numără Muzeul de Artă Islamică, Moscheea Națională, cartierele etnice (Chinatown și Mica Indie) sau Piața Independenței.

Turnurile Petronas
Turnurile Petronas

Însă dacă ar fi să privim lucrurile din alt punct de vedere, probabil că cel mai cunoscut simbol al orașului sunt cele două turnuri gemene: Petronas Twin Towers, construite între 1998 și 2004. Ele se numără printre cele mai înalte clădiri din lume cu o ”lungime” pe verticală de 436 de metri. Iar cel mai interesant element este puntea de legătură dintre cele care se întinde între etajele cu numărul 41 ale celor două structuri, oferind o priveliște de invidiat a întregului oraș.

După cum vedeți, Malaezia se află la confluența a mai multe culturi. Spiritul colonial și cel tradițional au învățat să se respecte reciproc iar diversitatea religioasă nu este o surpriză. Malaezia vă poate oferi o vacanță cu totul specială în care fiecare moment vă va surprinde cu noi și noi descoperiri. Tot ce trebuie să faceți este să vizitați această țară superbă.