Scoția, țara celor 3000 de castele

Scoția, țara celor 3000 de castele

Eilean Donan
Eilean Donan / Foto: www.bhmpics.com

Scoția este surpanumită “Țara Castelelor”, lucru perfect adevărat dacă stăm să ne gândim că acest stat minunat scrie mai departe povestea a peste 3000 de castele. Zidurile de piatră păstrează vii amintirile unor vremuri în care luptele pentru putere dintre regi, clanuri și călugări erau la ordinea zilei. Grandioase, dar mai ales misterioase, castelele scoțiene ascund povești unice. Iată care sunt cele mai frumoase și mai celebre castele de pe teritoriul Scoției:

Castelul Balmoral
Castelul Balmoral / Foto: pichost.me

Balmoral, Castelul Reginei

Pe o moștie din zona Aberdeenshire din Scoția se află unul dintre cele mai frumoase castele din lume, Balmoral. Anul 1848 este momentul în care Prințul Albert cumpără domeniul Balmoral în semn de iubire și respect pentru soția sa Regina Victoria. La momentul actual, imensa proprietate ocupă peste 260 de kilometri pătrați și este locul unde își petrece an de an vacanța de vară însăși Regina Elisabeta a Marii Britanii. Nici nu este de mirare, zona este perfecta pentru plimbări îndelungate, pescuit, sesiuni de vânătoare sau picnic.

Un pod din piatră te conduce spre intrarea în castel
Un pod din piatră te conduce spre intrarea în castel / Foto: eileandonan.wordpress.com

Eilean Donan, cel mai fotografiat castel al Scoției

Pe Insula Donan, la întâlnirea a trei lacuri, se află un castel superb cu numele de Eilean Donan. Structura a fost construită în secolul al XIII-lea și este conectată cu țărmul printr-un pod pe care îl poți traversa doar pe jos. Respectiva insulă era locuită încă din secolul al VI-lea, aici exista chiar și un lăcaș monastic, urmând ca mult mai târziu să fie ridicat castelul al cărui renume avea să facă înconjurul lumii. Anul 1719 este un moment nefast în istoria castelului, în timpul revoltei Iacobioților capodopera arhitecturală este pusă la pământ și se transformă într-o ruină cu un ușor aer de romantism.

Apele lacului accentuează frumusețea castelului Eilean Donan
Apele lacului accentuează frumusețea castelului Eilean Donan / Foto: 1ms.net

Abia la începutul secolului trecut clădirea este complet restaurată, la momentul actual aprape toate încăperile sunt deschise publicului larg. Temnița, turnurile și camerele păstrează încă farmecul inițial, sporit și de poveștile țesute în jurul castelului.

Castelul Urquhart
Castelul Urquhart / Foto: www.theedinburghreporter.co.uk

Urquhart, ruina de pe malul lacului Loch Ness

Castelul Urquhart este o fortăreață medievală, una dintre cele mai mari construcții de pe teritoriul Scoției transformată astăzi într-o ruină. 500 de ani au durat luptele pentru cotropirea lui, iar această perioadă îndelungată a lăsat urme adânci asupra edificiului. Priveliștea pitorească asupra lacului rămâne una dintre cele mai frumoase din Scoția, de pe dealul pe care este construit castelul ar fi fost văzut de mai multe ori celebrul monstru din Loch Ness. Zona păstrează încă un farmec aparte și este dominată de peisajele spectaculoase întregite de apele lacului.

Turnul castelului Urquhart
Turnul castelului Urquhart / Foto: pingallery.deviantart.com

Acestea sunt doar trei dintre cele mai frumoase castele de pe teritoriul Scoției, construcții impresionante ce au învins trecerea timpului și impresionează și astăzi turiștii din întreaga lume.