Una dintre cele mai vechi așezări umane din întreaga lume se află la sud de Ankara, în Turcia și poartă numele de Konya. Cercetările arată că zona a fost locuită încă din preistoric și este la momentul actual una dintre cele mai mari atracții turistice din Turcia. În ciuda trecerii timpului, orașul păstrează încă aerul unei metropole antice, fapt subliniat și de existenața unui ansamblu bogat de clădiri vechi, dar foarte bine conservate. Arhitectura deosebită este unul dintre principalele motive pentru care turiști din întreaga lume vizitează orașul.

Mausoleul lui Rumi
Mausoleul lui Rumi / Foto: ro.wikipedia.org

Mausoleul lui Rumi este cel mai vizitat obiectiv turistic din Konya, mormântul celebrului gânditor Rumi, ce include și un muzeu vecin. Exponatele din interiorul muzeului înfățișează manuscrise vechi, instrumente muzicale și lucuri personale de-ale  gânditorului, precum și opere de artă de mare valoare ce aparțin de Epoca Selijuk. O vizită la Mausoleul lui Rumi nu se poate încheia decât cu o mică plimbare pe străzile din jur, părțile care înconjoară celebrul monument alcătuiesc de fapt un cartier turcesc autentic, compus din străzi înguste și arhitectură veche.

Inconfundabilul stil arhitectural se regăsește în tot orașul
Inconfundabilul stil arhitectural se regăsește în tot orașul / Foto: goista.com

Un alt bun exemplu de arhitectură Selijuk îl constituie Moscheea Iplikci, un edificiu fabulos ce datează din secolul al XIII-lea, dar care a fost renovat complet după 50 de ani de la momentul construcției. Liniile arhitecturale inițiale au fost păstrare, așa încât turiștii se pot bucura încă de o structură autentică, nemodifcată. Moscheaa Iplikci mai îndeplinește încă rolul de lăcaș de cult, locuitorii obișnuiesc să se roage aici, în plus există în incinta clădirii și un mic muzeu cu exponate interesante.

Moscheea lui Alaaddin
Moscheea lui Alaaddin / Foto: www.panoramio.com

În timpurile străvechi, chiar în centrul orașului a fost ridicat un deal artificial. Inedita structură a fost ridicată la cererea sultanului Alaaddin Keykubat, scopul său fiind acela de a crea o zonă de protecție a orașului, un loc de unde să fie vizibile granițele metropolei, inclusiv mândria sultanului, palatul. Acum, doar câteva rămășițe reamintesc încă de existența unui palat impunător. La momentul actual, Dealui lui Alaaddin a fost transformat într-un parc și de acolo se obțin priveliști uimitoare spre palat și spre Moscheea lui Alaaddin.

Cele mai importante structuri din oraș sunt frumos iluminate noaptea
Cele mai importante structuri din oraș sunt frumos iluminate noaptea / Foto: www.panoramio.com

În orașul de la sud de Ankara nu te poți plictisi, există o sumedenie de activități interesante pe care turiștii le practică cu plăcere. Dacă vizitezi zona, trebuie să încerci neaparat câteva preparate din gastronomia locală, cele mai renumite sunt cele gătite din carne de oaie, însă acestea nu sunt pe placul tuturor. Totuși, există și o mulțime de restaurante cu specific internațional.

Panorama orașului
Panorama orașului / Foto: www.1iz.net

Konya este unul dintre cele mai valoroase orașe de pe teritoriul Turciei, o metropolă uimitoare dominată încă de istoria bogată ce a stat la baza formării sale.