Castelul Balmoral, reședința de vară a regilor scoțieni

Castelul Balmoral, reședința de vară a regilor scoțieni

Castelul Balmoral, Scoția
Castelul Balmoral, Scoția . Foto: www.tebyan.net

Scoția este renumită în toată lumea pentru castelele splendide ce se regăsesc pe acest tărâm de basm, construcții uimitoare vizitate anual de sute de mii de turiști curioși să vadă aceste capodopere arhitecturale. Castelul Balmoral este un edificiu impunător, ridicat pe o moșie din zona Aberdeenshire, din Scoția. Proprietatea a fost achiziționată de către Prințul Consort Albert și oferită cadou soției sale, Regina Victoria, fiind moștenită de la generație la generație.

Vedere de ansamblu a castelului
Vedere de ansamblu a castelului / Foto: commons.wikimedia.org

La momentul actual, la castel sunt angajați permanent în jur de 50 de oameni, urmând ca vara să lucreze sezonier între 50-70 de persoane. Sezonul cald este momentul în care ușile proprietății se deschid pentru oaspeți de seamă, importante familii regale din întreaga lume. Din cele 3000 de castele ale Scoției, Balmoral este unul dintre cele mai importante și mai extinse, imensa proprietate ocupă la momentul actual peste 260 de kilomeri pătrați.

Castelul este o capodoperă arhitecturală inestimabilă
Castelul este o capodoperă arhitecturală inestimabilă / Foto: en.wikipedia.org

Renumitul castel este locul preferat al reginei Elisabeta a Marii Britanii, de la începutul lunii august și până la mijlocul lui noiebrie curtea regală se mută la castelul scoțian. Zona este perfectă pentru odihnă, plimbări nesfârșite pe colinele ce înconjoară proprietatea, sesiuni de călărie, vânătoare, picnic sau chiar pescuit. Salata, verdețurile și florile sunt semănate cam cu o lună înainte de venirea reginei, acestea vor culese treptat pentru preparatele culinare, iar plantele multicolore vor înfrumuseța camerele regale.

Sala de Bal
Sala de Bal / Foto: www.decorhomegarden.com

Publicul larg poate vizita impunătorul castel de la începutul lunii aprilie și până la jumătatea lunii iulie, după această perioadă încep pregătirile riguroase pentru venirea oaspeților de seamă. Anul 1931 este momentul în care porțile castelului sunt deschise pentru prima dată publicului, iar Sala de Bal este singura cameră ce poate fi vizitată de către turiștii din întreaga lume. Edificiul a intrat în proprietatea familiei regale scoțiene încă din anul 1852, de atunci și până astăzi clădirea a fost extinsă în funcție de gusturile moștenitorilor. Terenurile din jur sunt fructificate la maxim, pe ele sunt plantate hectare întregi de păduri, care adăpostesc cerbi, bovine, ponei sau cocoși de munte.

Castelul este o încântare pentru oaspeții de seamă
Castelul este o încântare pentru oaspeții de seamă / Foto: en.wikipedia.org

Regina Victoria a descris castelul ca fiind “paradisul meu drag”, grădinile și aleile proprietății sunt o încântare și pentru turiștii din întreaga lume uimiți de armonia și bunul gust ce caracterizează întreg ansamblul arhitectural. Deosebita structură a fost prezentată, de-a lungul timpului, în diverse documentare, imagini ce înfățișau castelul au apărut și în diverse ecranizări de succes. O ilustrare a castelului a apărut și pe spatele bancnotei de 100 de lire.

Aleile înflorite, ideale pentru plimbări
Aleile înflorite, ideale pentru plimbări / Foto: www.hdwpapers.com

Castelul Balmoral este una dintre cele mai renumite construcții din Scoția, cel mai impunător castel dintre cele 3000 care înfrumusețează acest tărâm de poveste.