Cano Cristales, curcubeul Columbiei

Cano Cristales, curcubeul Columbiei

Râul Cano Cristales, Columbia
Cano Cristales Râul Cano Cristales, Columbia

Este o minune biologică unică în întreaga lume şi a fost supranumit “râul în cinci culori”, “râul care a fugit din paradis” sau “cel mai spectaculos râu din lume” datorită exploziei de culori: verde, galben, negru, albastru şi în special roşu. Este situat în Serrania de la Macarena, în partea de nord a Columbiei şi întruneşte toate calităţile pentru a fi considerat un râu neobişnuit şi nemaivazut. Are 100 de kilometri lungime şi doar 20 de metri lăţime.

Râul Cano Cristales, Columbia
Râul Cano Cristales, Columbia

În cea mai mare parte a anului, Cano Cristales este un râu obişnuit care nu se deosebeşte cu nimic de celelalte, însă, pentru o scurtă perioadă de timp, în fiecare an, râul înfloreşte într-o explozie de culori vibrante. Din septembrie până în noiembrie râul se transformă într-un adevărat curcubeu, iar căderile de apă de pe stâncile abrupte oferă mai multă profunzime spectacolului deja existent.

Râul Cano Cristale, deataliu care surprinde algele roşii
Râul Cano Cristale, deataliu care surprinde algele roşii

Macarenia clavigera este o algă ce se colorează în roşu numai în prezenţa soarelui. În sezonul ploios apele învolburate au un debit prea mare, astfel plantele Macarenia nu au parte de suficient soare pentru a se colora. Pe de altă parte, în sezonul uscat nivelul redus al apelor nu favorizează înmulţirea plantelor. Efectul multicolor se datorează în principal nivelului apei, care aduce la suprafaţă, pentru spectatori, specii de muşchi strălucitori, pete de nisip galben şi verde, apă albastră şi alge roşii. Saturaţia culorilor diferă de la an la an, în funcţie de cantitatea de alge şi de modul cum se produce fuziunea între culori. Debitul apei reglează lumina necesară plantelor, însă aşa cum am menţionat, în sezoanele uscate şi ploioase imaginea este diferită.

Râul Cano Cristales, Columbia
Râul Cano Cristales, Columbia

Zona în care este amplasat râul nu este uşor accesibilă şi nu este frecventată de foarte mulţi turişti. Puteţi zbura până în oraşul La Macarena după care porniţi într-o excursie călare unde veţi fi însoţiţi de ghizi turistici ce vă vor povesti cele mai ascunse secrete ale zonei. Călătoria fara un ghid turistic care să cunoscă perfect regiunea ar fi o adevărată aventură daca ţinem cont de faptul că traseele nu sunt marcate iar regiunea este destul de pustie. Râul Cano Cristales a fost deschis vizitelor în anul 2009, în 2012 fiind vizitat de 4000 de turişti.
În apele râului nu există peşti, ci doar plante acvatice şi corali. Pădurile tropicale din jur adăpostesc aproximativ 420 specii de păsări, 10 specii de amfibieni şi 43 de specii de reptile.

Râul Cano Crisitales, Columbia
Râul Cano Crisitales, Columbia

Râul Cano Cristales este  un fenomen 100% natural şi începe să se dezvolte tot mai mult ca regiune turistică. În zonă se poate înota şi sta la plajă, iar localnicii sunt foarte prietenoşi şi primitori. Deseori fac un soi de petreceri în cinstea turiştilor pe care îi învaţă să danseze traditional, după care încing gratare imense şi iau masa împreună.
Râul Cano Cristales este o operă de artă a naturii deschisă de curând publicului dornic de aventură. Faptul că este o zonă în care se ajunge cu greu te face sa-ţi doreşti şi mai mult sa fii acolo.