Split, Perla Mării Adriatice

Split, Perla Mării Adriatice

Split, Croația / Foto: c-through-my-is.deviantart.com

Split este al doilea cel mai mare oraș de pe teritoriul Croației, un loc minunat, exuberant și plin de energie care în ciuda trecerii timpului reușește mereu să mențină un echilibru perfect între tradiții și modernitate. Orașul este localizat într-un cadru unic, munții impunători de pe zona de coastă sunt fundalul perfect pentru apele turcoaz ale Mării Adriatice. Aceste ape învolburate și deosebit de limpezi sunt și motivul principal pentru care turiștii din întreaga lume aleg această destinație de vacanță de-a dreptul fascinantă.

Plimbările pe apă dezvăluie priveliști superbe
Plimbările pe apă dezvăluie priveliști superbe / Foto: interfacelift.com

Zona este intens vizitată pe tot parcursul anului, însă sezonul cald este momentul în care străzile și plajele se transformă într-un adevărat furnicar. Orașul de pe Coasta Adriaticii este locul unde viața are un alt curs, o șansă în plus pentru a aprecia acest urbanism superb este să optezi pentru o călătorie cu feribotul pentru a obține priveliști unice ale metropolei. Barurile, cafenelele și restaurantele sunt locurile de unde poți degusta specialitățile croate, o gastronomie unică, bazată în special pe fructe de mare sau pește gătite după rețete tradiționale.

Palatul Dioclețian
Palatul Dioclețian / Foto: >a href =”http://www.myjoiedevivre.com”> www.myjoiedevivre.com

Split mai este cunoscut și sub numele de “Floarea mediteraneană a Croației” sau “Cel mai frumos oraș din lume”, fapt datorat în principal climatului ideal cu peste 2 800 de ore de soare pe an. Orașul are la bază o istorie îndelungată, simblolul acesteia rămâne Palatul Dioclețian, o construcție romană foarte bine conservată în ciuda numeroaselor evenimente care puteau să transforme edificiul într-o ruină. Patru porți monumentale conferă alte dimensiuni acestei construcții fabuloase, una dintre cele mai importante rămășițe romane de pe Pământ. Palatul Dioclețian se află în Centrul Istoric al metropolei, iar frumusețea acestuia este completată perfect de existența unui număr mare de clădiri ridicate în stil gotic sau renascentist.

Catedrala Sfântul Duje
Catedrala Sfântul Duje / Foto: www.croatiavacation.co.uk

Cea mai veche catedrală din lume se află tot pe teritoriul orașului croat, este vorba despre Catedrala Sfântul Duje, construită ca un mausoleu pentru împăratul roman Dioclețian. Puținele informații arată că fascinantul edificiu a fost ridicat în jurul annuli 305, fiind la momentul actual un amestec plăcut între un temple roman și un lăcaș de cult catolic. Clopotnița, cel mai înal punct al structurii, oferă vederi panoramice spre insulele din apropiere.

Climatul ideal atrage o mulțime de vizitatori
Climatul ideal atrage o mulțime de vizitatori / Foto: www.apartments-split.com

Un loc ideal pentru plimbări îndelungate, jogging sau plimbări cu bicicleta este Dealul Marjan, cu înălțimea de 174 metri. Zona oferă o priveliște de ansamblu spre oraș și este locul spre care își îndreaptă atenția locuitorii și turiștii ce vor petreacă câteva ore minunate în mijlocul naturii.

Priveliștea orașului,seara
Priveliștea orașului,seara / Foto: wall.alphacoders.com

Split este unul dintre cele mai frumoase orașe de pe teritoriul Croației, o destinație de vacanță splendidă ce poată fi vizitată în orice moment al anului.