Zidul lui Hadrian, capodopera arheologică din nordul Marii Britanii

Zidul lui Hadrian, capodopera arheologică din nordul Marii Britanii

Zidul lui Hadrian, Marea Britanie
Zidul lui Hadrian, Marea Britanie / Foto: www.pastalert.com

Marele Zid Chinezesc este o legendă în sine, dar puţini ştiu că şi Europa are zidul său de o frumuseţe unică. Deosebita fortificaţie ce poartă numele de Zidul lui Hadrian a fost construită între anii 120-130 după Hristos, în Anglia romană la ordinele stricte ale împăratului Hadrian. Uriaşa fortificaţie se întinde pe o suprafaţă de 500 de kilometri, iar zidul ce străbate acest teritoriu imens are înălţimi cuprinse între 4 şi 5 metri. La baza construcţiei, a stat dorinţa de a proteja zona de adversari, de a evita contrabanda, zidul fiind maniera prin care regiunea putea să fie supravegheată în mod constant.

Cadrul natural deosebit sporeşte frumuseţea zidului
Cadrul natural deosebit sporeşte frumuseţea zidului – Foto: scotto.deviantart.com

La momentul actual, unicul zid este o structură uimitoare, de o importanţă arheologică majoră, apreciată de către turiştii din întreaga lume. Uluitorul monument debutează de la gura râului Tyne şi ajunge până la Solway Firth, într-un traseu legendar, poate cel mai interesant din nordul Marii Britanii. Impresionant este faptul că o bună parte din zid mai există şi astăzi, unele porţiuni sunt mai degradate, dar acest fapt este normal dacă analizăm cât timp a trecut de la momentul construcţiei. Patrimoniul Mondial UNESCO protejează ce a mai rămas din Zidul lui Hadrian, peste 100 000 de turişti curioşi ajung anual în nordul Angliei, dornici să admire spectaculoasa zonă.

Apusul învăluite peisajul într-o lumină aurie
Apusul învăluite peisajul într-o lumină aurie / Foto: v

Rezistenţa structurii a reprezentat dintotdeauna o curiozitate, unicul zid a fost construit din materialele ce erau disponibile atunci la faţa locului, mai exact din piatră şi turbă. O parte dintre istorici susţin în teoriile lor că zidul nu avea rol de protecţie împotriva agresorilor, ci era mai degrabă maniera prin care se putea gestiona corect fluxul de imigranţi şi de asemeni se puteau taxa toate tranzacţiile efectuate în zonă, evitându-se astfel contrabanda. Acest fapt este sugerat din plin de existenţa numeroaselor porţi şi forturi amplasate strategic de-a lungul lucrării. La fiecare 1620 de metri se află câte un post de veghe, de unde, pe atunci, nu lipsea sub nici o formă măcar un soldat. Soldaţii din garnizoane erau selectaţi după criterii stricte şi proveneau din zonele mai îndepărtate ale imperiului.

Housesteads Roman Fort, cea mai vizitată porţiune a zidului
Housesteads Roman Fort, cea mai vizitată porţiune a zidului / Foto: < a href= „http://commons.wikimedia.org”> commons.wikimedia.org

Cea mai vizitată porţiune a zidului este Housesteads Roman Fort, foarte bine conservat, aşezat într-un cadru splendid ce oferă privelişti spectaculoase spre zona de nord. Aici se pot vedea latrinele comune, barăcile reci şi un spital improvizat, construit din piatră, un loc al agoniei unde încă se mai disting urmele disperării. Câteva muzee mici au fost amenajate în zonă unde sunt expuse obiecte extrem de vechi de o valoare incomensurabilă.

În ciuda trecerii timpului, zidul s-a conservat foarte bine
În ciuda trecerii timpului, zidul s-a conservat foarte bine / Foto: www.4gress.com

Zidul lui Hadrian este o construcţie legendară, un edificiu de o importanţă arheologică uriaşă şi o încântare pentru vizitatorii din întreaga lume.