Apreciată și admirată de toți cei ce au văzut-o, Cascada Bigăr, formată pe Cheile râului Miniș este una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă din Europa și poate chiar din lume. O operă de artă sculptată de natură la paralela 45.
Prea îndepărtată de majoritatea atracțiilor importante din zonă pentru a mai conta, Cascada Bigăr a reintrat în circuitul turistic național după ce, în septembrie 2010, revista National Geographic a lansat un album de fotografii din România.
De atunci, an de an, tot mai mulți turiști ajung să descopere frumusețea fără de seamăn a acestor locuri. Situată între Reșița și Anina, chiar pe linia paralelei 45, Cascada Bigăr curge neîncetat în râul Miniș, într-una dintre zonele cele mai frumoase din Munții Aninei.
Deși din punct de vedere turistic Cascada Bigăr nu are parte de nici un fel de promovare oficială, ea a ajuns să fie inclusă în topul celor mai impresionante cascade din lume, realizat de site-ul The World Geography. Ba mai mult, aceasta ocupă chiar primul loc, detronând multe alte căderi de apă din lume.
Dintre locațiile pe care Cascada Bigăr le-a detronat în cursa pentru cea mai impresionantă cascadă din lume am putea enumera Cascada Flacăra Eternă din Statul New York SUA, Cascada Sângelui din Antarctica, Cascada Labasin din Filipine sau Svartifoss din Islanda.
Turism la Cascada Bigăr
Chiar dacă nu s-ar spune, ținând cont de lipsa oricărei infrastructuri în zonă, izvorul și cascada Bigăr fac parte dintr-o arie protejată de interes național care a fost delimitată în anul 1982, fiind inclusă în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița. În acea perioadă a fost construit aici și un fel de han, administrat de Oficiul Județean de Turism, însă imediat după Revoluție acesta a căzut în paragină.
Izvorul (sau Izbucul) Bigăr este alimentat dintr-un râu subteran provenit din peștera cu același nume ce trece pe sub munții Aninei. După nici 200 de metri de la punctul de izvorâre, apa începe să curgă într-o superbă cascadă, de-a lungul unui tuf calcaros acoperit de mușchi multicolori.
Descrisă de mulți turiști ca o ciupercă enormă de pământ învelită în mușchi sau ca o superbă umbrelă de apă, cascada Bigăr poate fi admirată cu ușurință de pe podul solid de lemn ce traversează râul Miniș. Însă pentru cei mai aventuroși, se poate coborâ și pe lângă acel pot, dar cu mare atenție, după care se poate urma o cărare ce va permite realizarea unor fotografii deosebite chiar din lateralul căderii de apă.
Iarna însă, peisajul se schimbă radical, iar Cascada Bigăr îngheață transformându-se într-un frumos palat de gheață a cărui bază este formată din țurțuri mari ce se întind până la baza cascadei. O imagine ce nu poate fi găsită nicăieri alt undeva în România.
Unul dintre puținele indicatoare din zonă, deși destul de vechi, lansează o invitație la fel de actuală și azi. Călătorii sunt invitați să se bucure de lumea mirifică a Banatului de Sud dar la plecare să ia doar imaginile acestei lumi cu ei, fără a lăsa în urmă nimic altceva decât urmele propriilor pași…