Este situat în Sri Lanka, fiind o zonă dominată de o piatră uriaşă, cu înălţimea de 200 de metri. În Sri Lanka, toată atenţia este captată de această piatră uriaşă, evidenţiată şi mai mult de câmpiile din jur. Ei bine, ea are la bază o poveste foarte interesantă.
Cronicile vechi spun că regele Kasyapa a ales acest loc pentru a-şi crea o capitală proprie, un oraş complex sub forma unei cetăţi. Vremurile tulburi şi întunecate îl determină să ia această decizie. Motivul pentru care a ales să se mute în Sigiriya era teama de atacuri şi invazii, iar pe lângă siguranţa pe care o oferea, Sigiriya era şi regiunea perfectă de unde putea să supravegheze orice mişcare. În cele din urmă este asasinat chiar de către fratele său care invadează cetatea, însoţit fiind de o armată de oameni. Totuşi, această stâncă uimitoare există şi în zilele noastre şi nu conteneşte să ne uimească cu grandoarea sa.
Construcţia este cel mai bun exemplu de oraşe preistorice care au rezistat foarte bine de-a lungul trecerii timpului. Cercetările arată că secolul al III-lea înainte de Hristos este momentul în care un aşezământ monahal budist se stabileşte în Sigiriya. Dovadă stau 30 de adăposturi create în piatră ale cărei margini iau forma unor mici peşteri.
Exteriorul pietrei a fost decorat cu fresce colorate, iar partea superioară devine palatul regelui. Pentru a avea acces la noul oraş, Regele Kasyapa construieşte o poartă imensă sub forma unui leu uriaş şi trepte care să-i faciliteze drumul până la palat. Doar ghearele mai reaminesc astăzi de prezenţa leului. Două rezervoare de apă erau folosite pentru spălat şi băut, iar astăzi încă se mai umplu când plouă.
Turiştii vizitează în primul rând oraşul Sigiriya, însă se orientează şi spre alte obiective turistice ale zonei.
Grădinile din Sigiriya sunt unele dintre cele mai vechi grădini ale lumii şi sunt sculptate în dealul din regiune. Grădina are o mulţime de terase şi piscine sculptate în pământ şi nu sunt puţini cei care se întreabă cum s-au putut construi aceste minunăţii cu uneltele rudimentare de atunci.
Plimbările pe elefant sunt o manieră foarte plăcută de a-ţi încheia aventura în Sigiriya. Astfel vei cunoaşte împrejurimile zonei şi vei admira o mulţime de păsări şi animale. Plimbarea pe elefant reprezintă o experienţă de relaxare, asta după efortul de a urca treptele pentru a vedea cetatea.
Muzeul Sigiriya prezintă fotografii ale oraşului, reproduceri ale frescelor, traduceri ale unor grafitti de pe pereţii pietrei uriaşe.
Oraşul Sigiriya este astăzi un monument istoric şi cultural de mare valoare pentru întreaga umanitate. Simbolul unei istorii însângerate, vechea cetate este o interfaţă dintre trecut şi prezent, o formă prin care turiştii pot vedea o mică parte din trecutul lumii. Sigiriya este, pe bună dreptate cel mai important obiectiv turistic din Sri Lanka, iar acest fapt nu a trecut neobservat. Încă 1982 oraşul şi împrejurimile sale sunt protejate de Patrimoniul Mondial UNESCO.