Cinque Terre, paradisul italian

Cinque Terre, paradisul italian

Manarola, Cinque Terre, Italia
Manarola, Cinque Terre, Italia

Zona Cinque Terre din Italia este situată în bazinul meditaranean pe o porţiune din Coasta Rivierei italiene. Practic, zona este formată din 5 orăşele mici(Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza şi Monterosso al Mare) amplasate pe stâncile mării şi formază un peisaj unic cu ziduri de piatră, cărări întortocheate şi cele mai frumoase plaje din regiune.

Riomaggiore, Cinque Terre, Italia
Riomaggiore, Cinque Terre, Italia

Riomaggiore este primul dintre cele 5 orăşele şi este regiunea cu o plajă mică şi un debarcader încadrate de casele colorate de tip turn. Satul datează din secolul al VIII-lea şi este cunoscut pentru caracterul său istoric şi pentru vinurile deosebite produse chiar din podgoriile oraşului. Strada principală din Riomaggire este Via Colombo, în zonă se regăsesc numeroase restaurante cochete, baruri şi magazine.

Manarola, Cinque Terre, Italia
Manarola, Cinque Terre, Italia

Manarola este cel mai vechi dintre cele 5 orăşele ale Italiei, Biserica San Lorenzo construită aici datează din anul 1338. Industriile tradiţionale în Manarola au fost pescuitul şi vinificaţia. Cel mai renumit vin local poartă numele de Sciacchetrà şi este menţionat chiar şi în scrierile romane. Printre atracţiile turistice se numără un traseu între Manarola şi Riomaggiore ce se parcurge pe jos şi poartă numele de Via dell’ Amore. Numeroşi artişti au fost atraşi de frumuseţile regiunii şi au creat numeroase tablouri.

Corniglia, Cinque Terre, Italia
Corniglia, Cinque Terre, Italia

Corniglia este caracterizat de drumurile înguste şi este singurul orăşel dintre cele 5 care nu se află lângă mare. Şi din punct de vedere structural se regăsesc diferenţe, Corniglia este constituit din case mai joase. Pentru a ajunge la Corniglia este necesar să urcaţi 382 de trepte din cărămidă. Zona este înconjurată de vii şi terase.

Vernazza, Cinque Terre, Italia
Vernazza, Cinque Terre, Italia

Vernazza este renumit ca fiind “Oraşul Pescarilor” fiind zona de pe Riviera Italiei în care se pescuieşte cel mai mult. Regiunea nu are trafic auto, fiind cea mai liniştită dintre cele 5 orăşele. Vernazza este vizitată şi pentru Castelul Doria construit ca turn de supraveghere a zonei, aşa încât să fie oprite la timp invaziile piraţilor.

Monterosso al Marre, Cinque Terre, Italia
Monterosso al Marre, Cinque Terre, Italia

Monterosso al Mare este divizat în două părţi distincte: oraşul nou şi oraşul vechi, cele două zone fiind separate de un tunel. Orăşelul este renumit pentru plajele sale întinse, ruinele unui castel construit de genovezi, dar şi pentru Biserica Sfântul Ioan Botezătorul. Regiunea este faimoasă şi pentru lămâii care cresc aici, vinurile albe, strugurii aromaţi şi uleiul de măsline.

Vara, zona Cinque Terre din Italia este plină de turişti şi este vizitată pentru peisajele deosebite, dar şi pentru că zona este un ansamblu tradiţional al Italiei. Din punct de vedere istoric micile localităţi Cinque Terre de la Marea Mediterană au fost construite ca zonă de protecţie împotriva atacurilor. Zona de coastă a fost, de nenumărate ori, atacată de piraţi.

La data de 25 octombie 2011, ploile torenţiale au provocat inundaţii şi alunecări de teren masive care au îngropat zona sub 4 metri de noroi. Daunele materile au fost foarte consistente, iar regiunea a fost pusă sub stare de urgenţă. Însă evenimentul neplăcut nu a reuşit să distrugă renumitele Cinque Terre, frumuseţea lor poate fi admirată şi astăzi. Ansamblul format din zona de coastă , cele 5 orăşele şi dealurile din jur mai este cunoscut sub numele de Parcul Naţional Cinque Terre, fiind protejate de Patrimoniul Mondial UNESCO.