România are pe teritoriul său o minune naturală deosebită, Podul lui Dumnezeu, singurul pod natural din lume pe care se poate circula cu mașina.  O bucată de stângă gigantică ce poate susține chiar și cele mai grele autovehicule și care se întinde pe 22 de metri lungime. Doar unul dintre multele monumente naturale din România.

Podul lui Dumnezeu, cel mai mare pod natural asfaltat din lume
Podul lui Dumnezeu, cel mai mare pod natural asfaltat din lume

 În toată lumea nu există mai mult de trei sau patru poduri naturale. Este un fenomen natural deosebit de rar iar în țara noastră găsim nu unul ci două astfel de poduri dintre care, cel mai mare este Podul lui Dumnezeu de la Ponoarele. Iar dacă asta nu este destul, minunile petrecute aici de-a lungul timpului i-au câștigat acestui loc un renume deosebit, numeroși oameni scăpând cu viață din accedente grave de parcă ar fi fost protejați de bunăvoința divină.

Podul lui Dumnezeu și legendele sale

 Chiar și legendele locului, cele ce spun povestea despre cum s-a format Podul lui Dumnezeu, par să se învârtă tot între lupta dintre bine și rău, dintre divin și diavol. Căci, în vreme ce oamenii de știință au concluzionat că podul de la Ponoarele s-a format ca urmare a surpării tavanului unei peșteri, localnicii spun că în Peșterea Ponoarele trăia odinioară chiar Necuratul.

 Și de mult ce îi chinuia Diavolul pe oameni, aceștia s-au rugat la Dumnezeu să îi scape. Iar Domnul  a lovit cu palma în tavanul peșterii, închizând-i intrarea cu stânci. Doar că Aghiuță  a ieșit totuși la suprafață, pe sub deal, tocmai pe la lacul Zatonul Mare.

Podul lui Dumnezeu, o stâncă enormă
Podul lui Dumnezeu, o stâncă enormă

 Însă mult mai frumoasă este legenda conform căreia, Podul lui Dumnezeu a fost așezat de Acesta aici pentru a-l ajuta pe Sfântul Nicodim să ajungă la Tismana, alungat fiind de sătenii din Ponoarele după ce au aflat că sfântul ar dori să ridice o mănăstire aici.

La fel de discutabilă este și afirmația istoricului Nicolae Densușianu care în cartea sa ”Dacia Preistorică” afirmă că Podul lui Dumnezeu nu este nici pe departe o creație a naturii ci a omului preistoric care a săpat aici pentru a permite lacului să se scurgă.

Podul lui Dumnezeu de la Ponoarele
Podul lui Dumnezeu de la Ponoarele

Impresionant prin mărime, Podul lui Dumnezeu nu este singurul motiv pentru a o lua de la Baia de Aramă pe șoseaua asfaltată ce duce spre Ponoarele. Locul mai este cunoscut și pentru cele două lacuri de aici: Zatonul Mare și Zatonul Mic, ultimul fiind cunoscut și denumirea de Lacul Vulturilor sau Lacul fără Fund.

Localnicii privesc Podul lui Dumnezeu cu o oarecare teamă, tradiția spunând că aici frânele mașinilor se defectează frecvent datorită intervenției diavolului și singurul care îi salvează pe bieții oameni este Dumnezeu. Însă la baza acestei povești nu stau decât două accidente în care mașini de mare tonaj s-au prăbușit de pe pod, fără însă ca șoferul vreuneia dintre ele să pățească ceva.

Podul lui Dumnezeu, săpat de om sau de natură
Podul lui Dumnezeu, săpat de om sau de natură?

Tot aici veți mai putea găsi și cea mai mare pădure de liliac din țară, care se întinde pe mai bine de 20 de hectare și unde, în fiecare an este ținută Sărbătoarea Liliacului.