Kunming, capitala provinciei Yunnan din sud-vestul Chinei se bucură de o mare faimă printre turişti datorită peisajului inedit dar şi climatului blând şi călduros. Un remarcabil ansamblu de formaţiuni calcaroase crează iluzia unei păduri din piatră. Acoperind o suprafaţă de aproximativ 300 kilometri pătraţi, pădurea oferă un peisaj masiv, nelumesc de formaţiuni pietroase ce au luat naştere cu milioane de ani în urmă. Regiunea mai este cunoscută şi sub numele de National Park.

Pădurea de Piatră, China
Pădurea de Piatră, China

Modul de formare al Pădurii de Piatră este natural în totalitate. Activitatea seismică, eroziunile apelor şi forţa vântului sunt responsabile directe pentru peisajul unic crea în China. De-a lungul timpului, apele uşor acide încărcate cu dioxid de carbon s-au retras treptat şi au dus la creşterea progresivă a peisajului din calcar. Scăderea apelor a format elemente uimitoare de piatră, uneori peşteri dar şi câteva doline şi izvoare.

Datorită eroziunii constante, suprafaţa s-a transformat luând aspectul de astăzi. Geologii spun că Pădurea de Piatră este un exemplu tipic de relief carstic format în urmă cu aproximativ 270 milioane de ani. Totuşi, Pădurea de Piatră se află într-o continuă formare. Cel mai probabil peste ani va arăta diferit faţă de cum o vedem acum având în vedere că fenomenele naturale îşi vor aduce aportul în fiecare zi.

Pădurea de Piatră, China
Pădurea de Piatră, China

Pădurea este constituită din pietre mari şi mici, iar vizitatorii sunt vrăjiţi de formaţiunile complicate. Peisajul magnific, ciudat şi abrupt crează perspectiva unui labirint. Unele formaţiuni de ajung până la 30 de metri înălţime luând forma unor stâlpi înalţi de piatră şi uimesc vizitatorii cu măreţia lor. Cele mai mici elemente sunt practic nişte dinţi din piatră.

Pădurea de Piatră, China
Pădurea de Piatră, China

Regiunea deţine şi alte elemente care atrag anual numeroşi turişti. Dintre acestea, fauna şi flora, micile izvoare şi chiar pietrele înalte ce iau uneori chipuri de oameni atrag interesul vizitatorilor. Formaţiunile din Pădurea de Piatră au aspecte diferite, unele par a fi nişte coloane infinite, altele par a fi nişte ciuperci de mărimi diferite.

Pădurea de Piatră, China
Pădurea de Piatră, China

Încă din cele mai vechi timpuri, pe teritoriul Pădurii de Piatră a circulat o legendă ce se mai transmite şi astăzi. Se spunea că doi tineri s-au îndrăgostit dar nimeni nu vedea cu ochi buni iubirea lor. Astfel sunt nevoiţi să fugă şi ajung pe teritoriul Pădurii de Piatră unde trăiesc fericiţi. Povestea merge mai departe şi se spune că  ei au avut 5 fii şi 5 fiice, strămoşii ţinuturilor.

Chinezii ştiu să se bucure de legenda geologică ce le-a fost donată de natură şi se adună în Pădurea de Piatră pentru a sărbători. Momentul de întânire este data de 24 sau 25 din luna iunie şi poartă numele de “Festivalul Torch”. Vizitatorii sunt bineveniţi fiind invitaţi să se bucure de dansuri şi diverse concursuri.

Pădurea de Piatră, China, poartă naturală uriaşă
Pădurea de Piatră, China, poartă naturală uriaşă

Dincolo de legendele timpurilor trecute, Pădurea de Piatră din China este o creaţie a naturii uimitoare. Pentru frumuseţea sa inedită este inclusă în anul 2007 în Patrimoniul Mondial UNESCO. Pădurea de Piatră este considerată a fi unul dintre cele mai fantastice locuri din China, fiind numită deseori “Prima minune a lumii.” Deşi Marele Zid chinezesc este simbolul absolut al Chinei, multe obiective turistice fabuloase rămân în umbra.