Culzean, castelul fantomelor

Culzean, castelul fantomelor

Castelul Culzean, Scoția
Castelul Culzean, Scoția / Foto: icar.travel

Scoția este o țară splendidă, un ținut de basm unde se află un număr impresionant de castele ce păstrează vie istoria bogată a timpurilor străvechi. Castelul Culzean este unul dintre cele mai impresionante castele dintre toate câte are Scoția, localizat lângă Maybole, Carrick, într-un cadru natural de vis. Uimitoarea construcție a fost proiectată de renumitul arhitect Robert Adam, încurajat să-și exercite deosebitul talent pe cel care avea să fie unul dintre cele mai frumoase edificii de pe Pământ. Inconfundabilul stil romantic al arhitectului se distinge cu ușurință pe suprafața castelului, devenit deja un punct de inspirație pentru construcțiile ulterioare.

Interiorul castelului surpinde mai ales prin elementele sale unice!
Interiorul castelului surpinde mai ales prin elementele sale unice! / Foto: photosfordays.com

Structura a fost ridicată în mai multe etape în perioada cuprinsă între anii 1777-1792, după forma literei L și include o mulțime de turnuri, scări circulare și saloane interioare decorate pe măsură. Peste 300 000 de turiști din întreaga lume vizitează anual fermecătorul castel, aceștia se pot caza chiar în incinta camerelor interioare pentru a se bucura din plin de acest loc minunat. Se spune că în interiorul castelului trăiesc peste 7 fantome printre care cea a unei servitoare sau a unei doamne ce ține doliu din cauza copilului pierdut, fapt ce alimentează și mai mult curiozitatea vizitatorilor.

 Intrarea principală în castel, ușor neobișnuită față de altele
Intrarea principală în castel, ușor neobișnuită față de altele / Foto: it.wikipedia.org

Intrarea în castel este total neobișnuită, accesul se realizează printr-un viaduct îngust, însă odată ajuns acolo se dezvăluie o construcție splendidă a cărei frumusețe este încununata de grădinile din jur. Scara ovală este considerată a fi una dintre cele mai bune realizări ale arhitectului Robert Adam, forma sa unică a fost preluată de mulți artiști dornici să creeze o adevărată operă arhitecturală. Interiorul păstrează liniile romantice ale exteriorului, picturi de mare valoare împodobesc interioarele camerelor spațioane, decorate și cu mobilier sculptat în lemn de esență rară. Dormitoarele, sălile de întruniri, bucătăriile, camerele de zi, mai păstrează încă ceva din trecutul glorios al zonei, istoria străveche va rămâne vie atâta timp cât castelul se va afla în forma actuală.

Aleile înverzite sunt o încântare pentru turiști
Aleile înverzite sunt o încântare pentru turiști / Foto: www.flickr.com

La momentul actual, Castelul Culzean este intens vizitat mai ales în zilele însorite, atunci când turiștii și locuitorii care trăiesc în zonele adiacente pornesc spre castel pentru a se bucura de o zi liniștită în grădinile înverzite. De jur împrejurul castelului se regăsesc o mulțime de alei perfecte pentru plimbări, înfrumusețate cu fântâni arteziene și statui și pe alocuri flori multicolore. Diverse specii de arbori sunt plantați pe marginea gardului ce înconjoară castelul, o priveliște deosebită apreciată de către turiștii din întreaga lume.

Casa Camelliei, o secțiune importantă din cadrul castelului
Casa Camelliei, o secțiune importantă din cadrul castelului / Foto: www.flickr.com

De-a lungul timpului, cadre și imagini cu castelul scoțian au apărut în numeroase filme și reviste de specialitate, iar aceste apariții nu au făcut decât să atragă și mai mulți turiști. Castelul Culzean este cu siguranță unul dintre cele mai frumoase și mai bine conservate castele din întreaga lume.