Templul Cerului, lăcașul de rugăciune al împăraților chinezi

Templul Cerului, lăcașul de rugăciune al împăraților chinezi

Templul Cerului, o construcție splendidă în Beijing
Templul Cerului, o construcție splendidă în Beijing / Foto: shedexpedition.net

Templul Cerului este un complex de edificii religioase, construite la sud-est de centrul Beijingului. Ansamblul are o valoare incontestabilă în cultura chineză și a fost intens vizitat de către împărații dinastiilor Ming și Qing, în timpul unor ceremonii anuale de rugăciune pentru o recoltă mai bună. Templul Cerului a fost construit între anii 1406-1420, în timpul domniei împăratului Yongle, care a fost de asemeni inițiatorul proiectului Orașul Interzis din Beijing. În timpul domnieni împăratului Jiajing, în secolul al XVI-lea Templul Cerului a fost extins și de asemeni au fost ridicate alte trei temple importante pentru capitala chineză.

Vedere aeriană a complexului de edificii Templul Cerului
Vedere aeriană a complexului de edificii Templul Cerului / Foto: globeimages.net

În timpul celui de-al doilea război mondial, Alianța anglo-franceză a ocupat Templul Cerului pe o perioadă de un an. Membrii săi au profanat templul și au deteriorat grav grădinile din jur. De asemeni au fost raportate jafuri de obiecte din Templul Cerului și în plus, pentru următorii ani, edificiul este abandonat. Neglijarea sa a dus la prăbușirea mai multor săli. În anul 1918, Templul Cerului a fost deschis pentru prima dată pentru public. Mult mai târziu, în 1998, complexul intră sub protecția Patrimoniului Mondial UNESCO și se dorește conservarea clădirilor istorice pentru cât mai mult timp.

Sala de Rugăciune pentru Recolte Bune
Sala de Rugăciune pentru Recolte Bune / Foto: gailsensei.blogspot.ro

Templul Cerului ocupă o suprafață de 2,73 de kilometri pătrați și a devenit o emblemă a Beijingului. Sala de Rugăciune pentru Recolte Bune este o clădire magnifică de formă circulară, cu dimensiuni de 36 de metri în diametru și 38 de metri înălțime. Această structură este construită pe o bază cu trei nivele din marmură, construcția propriu-zisă fiind în totalitate din lemn, fără cuie. În anul 1889, un fulger a provocat un incendiu în care Sala de Rugăciune pentru Recolte Bune a ars. Aceasta a fost reconstruită după mai mulți ani de la incident.

Noaptea, Templul Cerului este învăluit de lumină
Noaptea, Templul Cerului este învăluit de lumină / Foto: fineartamerica.com

La sud de Sala de Rugăciune pentru Recolte Bune se află o clădire circulară mai mică, cele două fiind conectate între ele printr-o pasarelă de 360 de metri lungime.

Altarul Circular, locul unde toate rugăciunile ajung direct la Cer
Altarul Circular, locul unde toate rugăciunile ajung direct la Cer / Foto: meeandarikosam.blogspot.ro

Altarul Circular este o platformă amplasată pe trei nivele din marmură, decorată cu dragoni sculptați. Diferite elemente ale edificiului sunt în număr de 9, inclusiv balustradele și templele sale, 9 fiind cifra sacră în cultura chineză. Designul Altarului Circular crează o rezonanță semnificativă, chinezii credeau că astfel rugăciunile lor vor ajunge mult mai repede la Cer.

Templul Cerului, un simbol absolut al Beijingului
Templul Cerului, un simbol absolut al Beijingului / Foto: layoverguide.com

În China Antică, împăratul era considerat Fiul Cerului, persoana care administra problemele pământești, fiind de fapt o autoritate cerească. Toate edificiile din Templul Cerului au acoperișul colorat în albastru închis, ca un simbol al măreției Cerului.

În concluzie, Templul Cerului din Beijing este un ansamblu de construcții cu valoare istorică și religioasă incontestabilă. În concepțiile chinezilor, Templul Cerului este sacru, fiind liantul între Cer și Pământ.