Chile este o republică situată în America de Sud fiind cel mai prosper şi dezvoltat stat de pe continent. Însă, Chile nu se mulţumeşte doar cu acest titlu, ci se încăpăţânează să deţină cele mai frumoase peşteri de pe suprafaţa pământului, Peşterile de Marmură.
Peşterile de Marmură sunt situate la graniţa dintre Chile şi Argentina, în Lacul Glaciar General Carrera, sculptate fiind în Anzii Patagonia. Formarea lor a avut loc cu mai bine de 6000 de ani în urmă fiind frumuseţea primitivă a rocilor de marmură ce se reflectă în apele cristaline ale Lacului General Carrera. Regiunea este cu siguranţă un colţ de Rai pe pământ.
Anul 1880 este momentul în care Carlos Moyano, geograf de origine argentiniană descoperă acest templu clădit doar de forţele naturii. Pasiunea sa pentru expediţiile în necunoscut a adus un beneficiu major pentru toţi cei care admiră acum frumuseţile Peşterilor de Marmură. Sculpturile au în total 300 de metri lungime şi nici cel mai priceput artist al lumii nu ar fi putut crea o asemenea lucrare.
Apele Lacului General Carrera au erodat structura calcaroasă şi astfel s-au creat carii dar şi peşterile de marmură. În funcţie de mineralele conţinute de apele lacului, marmura peşterilor a devenit fie de un alb pur, fie albastră sau chiar verde şi roz. Alăturarea dintre verde şi albastrul apelor împreună cu luminile care pătrund în peşteră crează o paletă de nuanţe impresionante ce conferă privitorului senzaţia de calm absolut. Strălucirea soarelui formează efecte vizuale incredibile, astfel că peştera arată mereu diferit. Nivelul apei în peşteri este într-o continuă schimbare ceea ce din nou, face ca peşterile să arate de fiecare dată altfel. Natura se află tot timpul într-o comuniune perfectă, cand soarele străluceşte nuanţele marmurei sunt mai intense, iar când norii se adună pe cer marmura capătă nuanţe de gri.
Turiştii ajung la Peşterile de Marmură pentru a pescui păstrăvi şi somoni ce se regăsesc din abundenţă în apele Lacului General Carrera, dar şi pentru a admira un monument al naturii neatins de mâinile omului. Însă pentru a ajunge la destinaţie trebuie să străbateţi un drum destul de dificil şi în acelaşi timp costisitor. Odata ajunşi în regiune veţi fi preluaţi de mici bărcuţe ce vă vor conduce în povestea Peşterilor de Marmură. Bărcuţele sunt singurul mijloc de transport pe apele lacului General Carrera, însă sunt şi cele mai potrivite deoarece se pot strecura cu uşurinţă pe culuarele formate de zidurile calcaroase. Accesul pe lac se face numai dacă vremea este plăcută, iar apele lacului liniştite pentru a nu exista incidente neplăcute.
Peşterile de Marmură din Chile formează cel mai mare depozit de marmură de pe pământ, fiind estimat la 5000 de milioane de tone. Lacul General Carreras este unul dintre cele mai adânci lacuri din lume şi atinge în zonele cele mai adânci 590 de metri, acoperind o arie totală de aproximativ 1850 metri pătraţi.
Aşadar, Peşterile de Marmură din Chile sunt o formaţiune geologică unică alcătuită dintr-un labirint de tunele şi caverne. Călătoria până Chile poate însemna o lungă aventură, însă odată ajunşi la deosebitele Peşteri de Marmură veţi realiza că a meritat tot efortul.