Alhambra, cetatea impozantă a Spaniei

Alhambra, cetatea impozantă a Spaniei

Alhambra, Spania
Alhambra, Spania / Foto: www.amazingplacesonearth.com

Alhambra este o cetate din Granada, Andaluzia, Spania. Complexul cuprinde și un palat, Alhambra din Granada fiind unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură islamică de pe teriotriul spaniol. Edificiile sunt cele mai prețioase dovezi ale existenței musulmanilor în Spania. Cuvântul Alhambra provine din limba arabă și în traducere înseamnă “roșu”, o caracteristică a culorii stâncilor pe care este construit palatul.

Alhambra, cea mai frumoasă cetate a Spaniei
Alhambra, cea mai frumoasă cetate a Spaniei / Foto: wallpapers.brothersoft.com

Proiectul Alhambra nu a avut la bază un plan bine stabilit, astfel aspectul său general nefiind unul simetric. Complexul a trecut prin mai multe etape de construcție, în perioade diferite, de aceea și aspectul ușor dezorganizat. Întreaga cetate măsoară aproximativ 740 de metri lungime și 205 lățime. Suprafață totală pe care o ocupă edificiile musulmane este de aproximativ 142 000 de metri pătrați.

Alhambra, noaptea
Alhambra, noaptea / Foto: commons.wikimedia.org

Alhambra este o adevărată opera de artă, împodobită cu fel de fel de obiecte interesante, sculptate în forme minuțioase. Influențele bizantine au creat un trend global, astfel artiștii au reprodus la nesfârșit același forme. Mai târziu, un nou curent transformă Alhambra într-o construcție unică și inovatoare cu arcuri pompoase și decorațiuni care imită stalactitele din peșteri. Interioarele palatelor sunt decorate cu arabescuri și caligrafe, dedicații veșnice pentru sultani ca Yusuf I, Mohammed al V-lea și Ismail I.

Cupolele palatelor imită formele calcaroase din peștere
Cupolele palatelor imită formele calcaroase din peștere / Foto: commons.wikimedia.org

De-a lungul secolelor, Alhambra suferă noi și noi schimbări, renovări și reconstrucții. Zona este distrusă în anul 1812 de către francezi, iar 1821 un cutremur devastează zona, dar nu pentru totdeauna. În 1828 au loc lucrări complexe de restaurare, concepute pentru a reflecta frumusețea unui paradis architectural ce poartă numele de Alhambra. Teritoriul este alcătuit din fântâni, grădini nesfârșite, un palat și o moschee, toate protejate de un zid de cetate impunător, flancat de 13 turnuri massive.

Sculpturi superbe decorează interioarele edificiilor
Sculpturi superbe decorează interioarele edificiilor / Foto: post-impressionisms.tumblr.com

Dacă ajungi în Granada, trebuie să-ți faci timp pentru a vizita Alhambra. Zona este o enciclopedie care cuprinde istoria veche a Spaniei, un loc uimitor, impunător, unic. Fiecare structură este superbă, în exterior, Alhambra pozează într-o construcție sobră, dar interiorul este fascinant și rafinat. Decorațiunile florale stilizate, caligrafia și motivele geometrice repetitive sunt cele trei mari direcții spre care s-au orientat artiștii ce au creat o capodoperă a lumii.

Palatul Partal
Palatul Partal / Foto: commons.wikimedia.org

Alhambra este parte a Patrimoniului Mondial UNESCO încă din anul 1984. Splendoarea lumii islamice a înflorit pe teritoriul spaniol, iar romantismul și misterele istorice sunt atributele care transformă Alhambra într-un martor al evenimentelor ce au marcat trecutul lumii. Alhambra a devenit unul dintre cele mai vizitate puncte turistice din Spania, așa că, dacă plănuiești o vizită pe tărâmuri islamice ar fi bine să-ți planifici vacanța din timp. Ar fi bine să eviți sezonul turistic de vârf pentru că zona este extrem de aglomerată și nu te vei putea bucura de frumusețile zonei așa cum ți-ai dori.

Curtea Leilor din interiorul cetății
Curtea Leilor din interiorul cetății / Foto: stylefavor.com

Alhambra este cel mai minunat palat pe care maurii ni l-au lăsat drept moștenire, iar zona în ansamblul ei este maniera prin care putem cunoaște câte puțin din cultura, istoria și obiceiurile acestui popor minunat.