Sveti Stefan este un orășel din Muntenegru, un loc neobișnuit și unic în Marea Mediterană. Sveti Stefan se află pe faleza unei insule stâncoase și doar un istm de nisip de forma unei tulpine face legătura cu pământul. În trecut, zona a fost de fapt un mic sat de pescuit, iar din 1960 regiunea a fost transformată într-un oraș cu turnuri, străzi înguste și biserici uimitoare. De atunci și până astăzi totul a rămas neschimbat, Sveti Stefan fiind un orășel liniștit și relaxant.

Micuța insulă este una dintre cele mai interesante destinații turistice din lume
Micuța insulă este una dintre cele mai interesante destinații turistice din lume / Foto: www.amazingplacesonearth.com

Insula ocupă o suprafață totală de 12 400 metri pătrați, iar renumele acesteia a crescut treptat încă din cele mai vechi timpuri și până în prezent. Primele construcții din Sveti Stefan s-au realizat în secolul al XV-lea ca un scut de apărare împotriva turcilor. Marea flotă turcă a început seria de atacuri, jefuind cele mai bogate orașe de pe litoral. Astfel, Sveti Stefan a devenit rapid un loc de refugiu pentru cei care și-au dorit să scape cu viață.

Panorama fostului sat de pescari
Panorama fostului sat de pescari / Foto: www.cazarimuntenegru.ro

Mai târziu, ineditul loc a devenit refugiul perfect pentru pirații din Marea Adriatică. Treptat, oamenii au observat frumusețile locului și au decis să se stabilească în Sveti Stefan. La început 12 familii și-au dorit să locuiască aici și de la an la an numărul acestora a început să crească simțitor. În Sveti Stefan există o ipoteză conform căreia elitele lumii frecventau Sveti Stefan, cu scopul de a petrece o vacanță de vis.

Un loc de poveste!
Un loc de poveste! / Foto: www.visit-ulcinj.com

Astăzi, oricine poate alege Sveti Stefan ca și destinație de vacanță, zona fiind un ansamblu uimitor de plaje întinse, construcții vechi și o vegetație superbă. Plajele au fost modernizate după ultimele standarde și o parte dintre ele au nisipul roz. Sveti Stefan este în același timp un oraș medieval dar și modern, un loc relaxant dar și interesant, un spațiu cu un spirit unic.

Plajele sunt absolut superbe!
Plajele sunt absolut superbe! / Foto: www.kiwicollection.com

La începutul secolului al XX-lea, Sveti Stefan și-a pierdut brusc puterea economică și importanța politică. Locuitorii au părăsit locația, cei mai buni dintre ei s-au dus la război, marea majoritate alegând America drept teritoriu de emigrare. În anul 1912, populația a scăzut la doar 150 de locuitori, urmând ca 40 de ani mai târziu să ajungă la doar 20 de persoane.

Sveti Stefan, seara
Sveti Stefan, seara / Foto: dir.webring.org

Un grup de arhitecți și artiști inteligenți au început să renoveze casele abandonate reușind într-un final să transforme Sveti Stefan într-un complex hotelier de 5 stele, cel mai atractiv și luxos din Marea Adriatică și Marea Mediterană. Locația este acum destinată turismului la nivel înalt, designul exterior al clădirilor fiind însă menținut așa cum era inițial. Spațiile interiorare au fost însă înfrumusețate cu decorațiuni prețioase, fiind trasformate în apartamente de lux.

Căsuțele cu acoperiș cărămiziu nu dezvăluie nimic din luxul interior
Căsuțele cu acoperiș cărămiziu nu dezvăluie nimic din luxul interior / Foto: www.inspiritoo.com

Sveti Stefan rămâne cea mai exclusivistă stațiune de pe coasta Muntenegrului, celebrități de primă clasă aleg an de an o vacanță pe frumoasa insulă. Din 31 mai 2012 insula este închisă oaspeților care nu se cazează în Sveti Stefan, dar călătorii se pot bucura de priveliștea zonei de pe continent. Sveti Stefan a câștigat în ultimii ani multe premii, fiind declarată cea mai bine amenajată stațiune din lume.