Nu foarte departe de Slanic Moldova se află Salina Târgu Ocna, un loc magic, plin de frumusețe și mister ascuns la aproape 300 de metri sub pamant. O vizită în acest loc reușește să ofere o experiență unică, măreția acestui palat de sare fiind greu de egalat. Însă dincolo de ceea ce se poate vedea la prima vedere, Salina Târgu Ocna ascunde în adâncurile sale secole de istorie și numeroase alte galerii care în prezent nu mai sunt suficient de sigure pentru vizitare. Sute de ani de minerit și milioane de tone de sare excavate au făcut loc pentru una dintre cele mai frumoase minuni pe care țara noastră le oferă.

salina 2
Galerie în Salina Târgu Ocna

Salinele sunt depozite uriașe de sare ce s-au format cu milioane de ani in urmă iar Salina Târgu Ocna nu este cu nimic diferită: Acum câteva milenii, pe locul actualelor galerii se găsea o lagună în care cu timpul s-au adunat bogate depozite de sare. Și cum astăzi știm cu mult mai multe despre fenomenele ce au dus la depunerea în straturi a acestui element atât de apreciat, putem spune că sarea a fost mereu un barometru al climei din vremea în care s-a format salina. Straturile de cristale albe se impletesc cu cele gri, evidențiind perioadele de secetă sau ploi abundente.

salina 5
Galerii înalte în Salina Târgu Ocna

Avansând în istorie, ar trebui să spunem că primele mărturii ale exploatării sării pe teritoriul românesc datează de pe la 1380 atunci când pe un hrisov domneasc se menționează plata a 2000 de ocale de sare în vedere construirii unui pod de piatră la Garbova. Însă dezvoltarea mineritului la Târgu Ocna se petrece abia în timpului lui Ștefan cel Mare, moment din care au luat avânt operațiunile de extragere, folosind mai ales metoda ocnelor sub formă de clopot. Astfel, trei secole mai târziu aflăm că în cadrul ocnelor lucrau acum numeroși mineri încadrați în două categorii: lucrători liberi și ocnași, condamnați la muncă silnică pentru cine știe ce încălcări ale legii. Iar la finele secolului XIX deja se trece la folosirea mașinilor de săpat cu aburi.

salina 3
Intrarea în Salina Târgu Ocna

Anul 1974 a văzut prima deschidere a unei mine pentru funcționare ca sanatoriu. Era vorba de mina Pilot (sau Sanatoriu) ce a funcționat din august 1974 pânâ în iulie 2005. Însă actuala mină ce poate fi vizitată, mina Trotuș, a început să fie exploatată din 1966, inaugurarea ei oficială având loc în 1970.

Salina Târgu Ocna azi

În momentul de față, vizitarea turistică este permisă la orizontul IX unde au fost amenanjate mai multe galerii ce se intersectează pentru a forma un spațiu imens. Însă înainte de a pătrunde în această întretăiere de tunele imense săpate direct în sare, drumul se oprește mai întâi la o mică bisericuță facută, cum altfel, tot din sare. Botezată cu hramul Sfintei Varvara, apărătoarea minerilor, aceasta oferă o imagine inedită, cu altare, suporturi de icoane și alte elemente bisericești sculptate cu măiestrie din același material. Un excelent prilej de reculegere după o coborâre de 15 minute și aproape 300 de metri cu autobuzul spre măruntaiele pământului.

salina 1
Biserica de sare din Salina Târgu Ocna

Cu toate că nu se poate lăuda cu elementele spectaculoase prezente în Salina de la Turda, Salina din Târgu Ocna a fost amenanjată cu bun gust, oferind acces la un mic muzeu, un magazin cu suveniruri, câteva terase și un chioșc numai bune pentru a petrece câteva minute de relaxare în aerul tare al minei. Nici copii sau amatorii de sport nu au fost uitați, în subteran existând și o serie de dotări specifice: teren de mini fotbal, tenis și baschet, mese de ping pong, calculatoare conectate la internet si un tobogan gonflabil imens pe care cei mici vor fi mai mult decât încântați să îl încerce. Iar spre capătul galeriei se găsește și un mic lac artificial, dominat de un mic munte de sare.

salina 6
Muntele de sare din Salina Târgu Ocna