Vatra Dornei, incursiune în inima Bucovinei

Vatra Dornei, incursiune în inima Bucovinei

Vatra Dornei este o stațiune balneo-climaterică din județul Suceava ce a devenit cunoscută în a doua jumătate a secolului XIX pentru izvoarele sale minerale. De atunci și până azi Vatra Dornei a trecut de la statutul de târg la cel de municipiu, dezvoltându-se într-una dintre cele mai interesante destinații turistice de la noi din țară. Tratamente balneare, excursii în natură și chiar aventuri la schi, toate sunt posibile aici.

Palaghioi-Din Bucovina

Atestată ca și localitate încă de pe vremea romanilor și documentar încă de pe la 1592, Vatra Dornei a fost martora unor transformări istorice, întreaga Bucovină intrând în secolul XVI sub stăpânire austro-ungară unde a și rămas o bună perioadă de timp. Însă la finele anilor 1700, chimistul  Hacquette de Nürnberg realizează o analiză a apelor minerale descoperite aici și brusc, Vatra Dornei devine un punct de interes pentru specialiștii vremii apărând și primele propuneri de sistematizare a băilor de aici.

Așa se face că în 1855 satul Dorna este ridicat la rangul de târg, căpătându-și denumirea pe care o știm cu toții azi de Vatra Dornei. În paralel însă, tot mai mulți locuitori ai acestei regiuni încep să ceară unirea cu România mamă. Ceea ce nu a împiedicat, desigur, ca domeniul Coroanei Hapsburgice să fie îmbogățit cu noi clădiri, o școală, un Palat Comunal și mai târziu un cazinou.

Moldova.-Campulung.-Dorna.-OrasulVatra-Dornei.

După unirea cu România, Vatra Dornei intră în atenția autorităților de stat care doresc modernizarea stațiunii. În acest sens, din 1919, stabilimentele balneare sunt luate în arendă de un consorțiu urmând ca în anii următori, responsabilitatea asupra zonei să fie trecută Fondului Bisericesc care se mai ocupase de aceasta și în trecut. Distrusă parțial în primul Război Mondial și aproape în totalitate în cel de-al Doilea, Vatra Dornei ajunge să se refacă în perioada comunistă când vechiul târg este ridicat la rangul de oraș iar autoritățile investesc masiv pentru modernizarea izvoarelor și a dotărilor de tratament.

Vatra Dornei: Izvorul Santinelă
Vatra Dornei: Izvorul Santinelă

Turism la Vatra Dornei

În prezent, turiștii ce vin în Vatra Dornei au la dispoziție o bogată ofertă de activități și atracții ce completează caracterul balnear al stațiunii. Amatorii de sporturi de iarnă dispun de patru partii de schi alpin (Dealu Negru, Parc, Poienița și Veverița) și una de schi fond (Dealu Runc) care are și un grad de dificultate mai scăzut, potrivit pentru începători.

4df1332b587821002f3ebe95c31870d41310731952

În centrul stațiunii se mai găsește și un parc natural deosebit de frumos, cunoscut mai ales pentru numeroasele veverițe ce aleargă libere în zonă. Iar spațiul natural bogat, zonele împădurite din jurul orașului și vechile clădiri ce au supraviețuit distrugerilor provocate de cele două războaie mondiale creează o atmosferă aparte ce amintește de cea de început de secol XX.

45322968

Vatra Dornei se mai poate lăuda și cu cele două muzee ale sale, unul de Științele Naturii și Cinegetică iar celălalt de Etnografie și Folclor. Însă iarna este cea mai bună perioadă pentru a vizita aceste locuri datorită celor două evenimente anuale organizate aici: Festivalul „Porniți Plugul Feți Frumoși”, eveniment ce are în centru datinile și obiceiurile de iarnă din Vatra Dornei și „Serbările Zăpezii”, prilej cu care se organizează numeroase concursuri sportive și concerte la baza pârtiei Parc.